SAHABAT

Saturday, December 5, 2009

BABY THIEYA TAK MO MAKAN....

Aduh !!! tension banget aku... bb thieya tak mo makan, mula2 aku bg mkn nestum, cam biasaler (perisa beras + ayam, nestle , stage 3 ) lepas satu suap tu she refused to eat again.. aku fikir maybe dia kenyang sebab sebelum tu aku susukan dia. Dan hari ni, dia still tak mo makan even aku tak susukan dia.. hubby aku bg cdgan suruh tukar plate makanan sebab dia perasan bb thieya macam tak suka bile tgk plate tu so aku replace another plate lain, tapi dia tak mo makan gak, tapi yang heran nya biler dia tgk aku makan roti, laju plak tangan dia nak menyambar roti tu. So aku bglah dia sikit.. nampak cam selera.. jadi aku igt dia mesti nak makan, aku pun bglah biskut rusk tu, mula2 tu dia pegang2 biskut tu then throw it out, adei.. aku amik yg lain , patahkan sedikit dan bg dia makan.. dia makan lah gak.. walaupun nampak macam terpaksa..

Aku ni dah risau giler, tambah2 lagi mak sedare aku yg mulutnya takder insuran tu kater muka bb aku pucat.. startlah dia membebel.. "thieya tak cukup rehatlah, thieya ader masalah lah , " Bukannya nak bg semangat nak calm kan aku ke.. dia tu bukan ader anak pun.. setakat jaga anak sedare . Tapi bg advise macam dah beranak 10 kali.. Saba jerlah aku.. Baru sebentar tadi mak aku beli lah mash potato.. kekonon bb thieya 'brehi' (suka) makanan org tua.. tapi biler nak suap dia paling muka..

Entahlah.. agak2 nya dia ni nak ringankan tubuh kot (aku meng'calm'kan diri aku sendiri ) sebab dia dah start memanjat and berdiri sendiri. Tapi aper yg aku sedar susu dia still selera menghisap cuma makan jer dia tak mo, Dan satu lg yg aku sedar setiap kali aku cuba suapkan makanan look like she had trauma with spoon. Hope bende ni tak amik masa yg lama..

Wednesday, December 2, 2009

"Hari ini"

Hari ni sepatutnya aku menghadiri interview di UITM shah alam untuk jawatan librarian, ni first interview selepas delivery bb thieya, tapi nak wak cam mana, hubby aku tak bg pi sebab dia tak leh amik cuti. Aku bg suggestion untuk bawa MIL atau mak aku pi sana tapi dia larang gak kata nya, "jangan nak cari pasal, awak tu perempuan, KL tu bukan macam KB.." and last resort aku, aku nak pi sorang.. bb thieya aku left ngan mak aku (boleh ke ?? ) . Apa lagi hangin gak laki aku , katanya aku sanggup tinggalkan si kecik tu macam tu jer.. aku cakap la aku akan perah susu. Laki aku dengan mata ala2 terbeliak nya "Kalo thieya tak makan saman ngan botol susu ? Dia nak ngan awak jugak macam mana ? Saya tak pandai nak memujuk ni..." dah gitu katanya, maka aku terpaksa membatalkan hasrat ku yg tinggi menggunung tu.. Yup.. ader betul gak katanya, bygkan time interview, telefon ke sms tak berhenti2 nak bgtau si kecik mengamuk, sure tak tenang jugak kan.. takperlah.. mungkin ni bukan rezeki mama.. mana tau kan tahun depan ader yg lebih elok lg ke .. ??

* Semalam laki aku pujuk aku.. dia bukannya tak bg aku keje.. kalo boleh dia memang nak aku keje, tapi tunggu lah si kecik ni besar sikit... sejuk ati aku dgr..