SAHABAT

Friday, January 29, 2010

Sanggupkah anda...

Aku dapat cerita ni dari website http://www.susuibu.com/, Dan aku touching sgt dengan citer ni, so aku nak share story ni kat semua blogger especially mommies yang menyusukan anak.. maybe ader yg noticed citer ni tapi aku nak gak copy citer ni >>> ayat berulang2 hampeh tul


Tentang perjuangan ibu pada zaman 80-an yang melahirkan anak tidak cukup bulan dan berikan anaknya susu ibu.... Walaupun kurang kemudahan dan pendedahan, ibu ini kuat jugak semangatnya...adakah kita sanggup berjalan kaki bkilometer slps bsalin, stay kat hospital dr subuh ke maghrib, memerah guna tangan utk myusukan anak ???
Assalamualaikum Mak..Adik rasa begitu pantas nya waktu berjalan
Terlalu bosan rasanya bila mak tanpa disisi
Sedar tak sedar hampir setahun mak pergi tinggalkan adik
Terasa baru semalam adik tidur dgn mak
Mak..
Mak igt tak adik dr kecil smpi besar
Suka tido dgn mak?Hehehe mesti mak igtkan dgn perangai
Anak bongsu mak sorang nie
Disaat spt itu lah mak suka
Bercerita dgn adik ..terutamanya pengalaman mak menjaga adik dari bayi lagi
Mak..
Mak pernah cerita kat adik
Mcm mana mak bersalin kan adik dulu
Mak cakap adik tak cukup bulan kan ??
Mak bersalin kan adik semasa
Kandungan berusia 7 bulan
Mak cakap mak mengalami kemalangan
Berlanggar dengan lori sedangkan
Mak pula ketika itu hanya
Menaiki basikal tua tuk
Menjual kuih..masa mak cerita tu
Adik sedih..sedih sangat…
Mak ingat tak?
Mak ckp mak tak sedarkan diri
Dan perlu melakukan pembedahan
Demi menyelamatkan adikT
api dengan kuasa ALLAH Adik selamat…
Mak..
Pada saat itu bermula lah pengorbanan mak
Mak ingat tak mak ada cerita kat adik
mcm mana mak menyusukan adik??
Mak cakap, adik tak boleh menyusu mak terus
Sebab adik kena duduk dlm “kotak oksigen”
Dan keadaan adik masa tu agak kritikal
Sebab mak cakap berat adik tak sampai 1 kg
Tapi mak tak pernah putus asa
Mak tak bagi doctor & misi tu
Bagi susu tepung kat adik
Mak cakap nak guna susu mak kan ??
Mak cakap dulu tak tau pasal pam2 ni
Jadi mak perah guna tangan jer la
Lagu pon mak kata kita tak mampu
Nak beli pam sebab bapak pon
Kerja sebagai tukang kebun jer
Di jabatan kerajaan mana la nak cari duit nak
Belikan mak pam& nak beli susu tepung
Mak..
Mak tau tak perasaaan adik masa tue???
Rasa macam nak cium2 jer mak
Lepas tu nak jerit mcm nie
MAK ADIK SYGKAN MAK SGT!!!!
Mak berkampung di hospital tu sampai sebulan
Mak cakap kalo nak bagi susu kat adik
Kena guna tiub yg disediakan…masa tu
Mak kata hati mak sakit sgt bila tgk adik dlm keadaan Yg mcm tue…
Lepas tu mak cerita kat adik lagi
Mak kata doctor suruh mak keluar wad
Sebab mak terlalu kat sana & adik pulak
Masik kena tinggal di d lm kotak oksigen tu lagi..
Mak tanya doctor susu mcm mana??
Dokator cakap guna susu dari hospital
Mak meronta-ronta tak nak
Mak kata mak akan hantar susu’
Doctor tak ada pilihan melainkan
Setuju dengan mak..
Bila adik Tanya mak cm mana mak hantar susu
Sebab hospital masa tu agak jauh…
Mak jawab mak jalan kaki la…
Mak…
Walaupon mak jawab ngan senyuman
Tak dapat adik bayangkan keadaan mak masa tue..
Subuh 2 mak kuar umah jalan ke hospital
Tak boleh naik basikal sbb kesan operate tu terasa lagi..
Mak tunggu di hospital smpi ler maghrib..
Mak dah perah siap2 tuk malam nnt bg nurse…
Mak.
.Mak igt tak adik ada tanya kat mak
Kenapa mak sanggup wat mcm tue??
Mak jawab mak nak adik ‘hidup ‘
Dan sihat walaupon keadaan adik kritikal..
Mak cakap hanya guna susu mak jer
Yang boleh bagi adik sihat Sebab mak cakap susu mak byk khasiat..
Bila adik tanya mak apa khasiat nya??
Hehehe mak senyum jer..mak cakap mak tak tau byk
Cuma mak tau byk antibody jer…
Tapi mak ada cakap gak..
Apa-apa pemberian dr ALLAHItu adalah yg terbaik dlm hidup manusia
Cth nya mcm susu mak nie…
Mak cakap tak der susu lain yg terbaik
Selain dari susu mak kan ??
Mak
3 bulan dah berlalu tapi mak cakap adik tak kuar lagi
Sebab adik mengalami masalah pernafasan
Oleh itu adik kena bergantung ‘tong oksigen ‘
Tapi mak kata adik dah tak dok dlm ‘kotak oksigen
‘Mak gembira kan ??? walaupon mak kena bg susu
Guna tiub tapi mak penuh sabar menjaga adik..
Mak..
Mak ada cakap selepas 2 minggu br adik kuar hospital
Mak seronok sangat2…adik tanya kenapa??
Mak jawab tu la pertama kali adik menghisap ‘tek’ mak
Hehehehe kita gelak sakan bila mak cerita kisah tue
.Mak igt tak???
Mak ...
Bila adik dah membesar mak masih menyusukan adik kan ??
Yong (kakak) cakap adik paling lama hisap susu mak
Yong cakap sampi umur adik 4 tahun..
Bila adik tanya mak naper lama sangat??
Mak jawab mak nak adik SIHAT
betol2mak tak nak adik sakit lagi
Mak...
Mak igt tak dari kecik sampai la adik tingkatan 2
Hidung adik asyik berdarah jer kan ..
Hehe anak mak nie asyik susah kan mak jer kan ??
Tapi mak tak pernah bersungut..
Mak …
Dah berbelas-belas tahun berlalu
Anak bongsu mak nie masih hidup & sihat
Anak mak ni cemerlang dlm semua bidang
Mak tentu bangga kan ??
Mak.
.Mak tau kenapa adik boleh jadi cm nie??
Ini semua kerana penat lelah mu mak
Kerana menyusukan ku..
Dari hasil SUSU mu itu la adik bole jadi mcm nie.
.Mak…
Mak igt tak semasa adik balik dr ngaji
Kain baju kurung adik terkoyak..
Adik cakap kat mak adik terjatuh kat tangga surau kan ??
Tapi sebenar nya adik jatuh dari pokok mempelam
Belakang surau tu..mak tau kan anak mak ni suka makan pelam.
Mak..
Tujuan adik menipu tu tak nak bg mak marah
Adik takut kena pukul..tapi bila malam tiba
Adik cakap terus terang jer..
Mak teus cium adik,adik tanya mak kenapa?
Mak kata mak tau adik tak kan menipu mak
Sebab nak yg minum susu ibu nya dengan baik
Hati nya lembut dan takkan sesekali nak melukai hati ibu nya..
Masa mak cakap tu adik dah nangis dah …
Mak ..
Adik teringat mak jaga anak nyah dulu..
Mak marah betol ngan nyah
Sebab nyah tak bagi anak nya susu badan sepenuh nya..
Mak cakap nyah PEMALAS…
Mak marah betol masa tue sampai mak tak bercakap ngan nyah..
Mak.
.Maafkan la nyah…
tapi mak berdegil tetap ada perasaan marah jugak
Mak kata kalo mak ada susu dah lama mak bg kat cucu mak tue...
Sampai mcm tu skali mak marahkan nyah..
Akhirnya nyah akur ..nyah pam susu dan hantar kat mak..
Baru mak senyum
Mak.
.Baru adik tau kedegilan ku dapat dari sapa
Hehehhe semestinya dari mak kan ???
Mak degil masa nyah bg susu tepung tue..
Mak tak bagi susu tepung tu kat cucu mak
Malah mak tepon nyah suruh balik susukan anak
Begiitu kuat pendirian mak..
Mak..
Sekarang adik dah besar & br start kerja
Adik seronok sgt bila dapat gaji bagi kat mak duit..
Mak pon mastu seronok kan ??
Sekarang mak suruh adik bwk balik kwn adik tue
Mak cakap mak nak kenal kan ??
Adik dah bawak balik mak…
Mak suka sgt ngan pilihan adik
Tapi mak adik tak serius lagi masa tue…
Mak marah adik…
Mak terus cakap kat kawan adik
Kalo betol suka kan adik
Suruh dia ambik adik jadi isteri yg sah..
Adik terkedu betol masa tu
Hati adik meronta-ronta tak nak kawin lagi
Pada 08.02.2008 adik kahwin jugak
Mak igt tak masa adik gi honeymoon kat langkawi
Adik bawak mak ngan bapak sekali??
Kita ada jumpa seorang perempuan nie
Menyusukan anak dia guna botol..
Mak tanya dia guna susu apa
Perempuan tu jawab guna susu ENFALAC
Terus jer mak tanya naper tak guna susu sendiri
Huhuuhu perempuan tu malu2 alah jer nak jawab
Katanya susah la..Aduhai…mak mengeluh panjang bila dengar jawapan tue..
Mak
Mak ingat tak mak berceramah panjang ngan perempuan tue
Sampai perempuan tu pergi tempat tersorok menyusukan
Anak nya guna susu badan nya..
Alahai mak ku smpi mcm tu sekali pendirian mak..
Mak
Pada awal August 2008 mak dah mula sakit
Mak cakap mak sakit pingang
Jenuh ku dah bawak ke pakar
Doctor ckp ada masalah saragh tunjang
Tak lama pastu mak mula rs kebas2
Disebelah kanan..Adik terus bawak mak pergi hospital
Doktor sah kan mak lumpuh separuh badan
Mak..
Mak tau tak cm mana perasaan adik masa tue??
Rasa nya jantung adik terhenti seketika waktu tue
Rasa nya hati ni di carik2
Rasa nya badan nie melayang2 di udara
Isk..isk…isk adik tak tahan mak …
Tak tahan tgk mak seperti itu…
Mak…
Selepas mak dikeluarkan hospital
Kami adik beradik beli
Semua kelengkapan mak
Supaya mudah tuk mak
Melakukan fisioterapi di umah
Mak..
Mak dah sebulan mak mcm nie
Tak ada perubahan tapi adik
Tak akan putus asa adik akan ikut
Semangat mak cm mak susu kan adik dulu
Mak..
Mak igt tak adik mandikan mak setiap kali
Adik balik kerja??
mak igt tak??
Ada satu hari lepas adik mandikan mak
Adik terus cium mak adik cakap kat mak
Yang adik mengandungkan??
Masa tu mak suka betol…manis betol senyuman mak
Mak
Malam tue adik nak basuh berak mak
Mak tak bagi adik dukung mak..
Mak kata takut adik gugur lak nnt sbb mak berat
Tapi adik nie degil jugak ..adik angkat jugak mak
Gi toilet ngan menantu mak tue…
Lepas tu adik pakai kan mak pampers
Tapi mak menangis …Mak kata tak sia2 mak SUSUkan adikI
sk..isk..isskk adik terus peluk mak
Sampai tertido kan ??
Ermm anak mak ni masih suka tido ngan mak tau…
Mak..
Tak lama lagi kita nak raya.
.Abang dah belikan baju kat mak cantikkan??
Mak senyum jer…
Mak
Lagi 2 hari nak raya ni mak…
Pagi tu adik mintak resepi nak buat rending tok kat mak
Sebab mak suruh adik masakkan??
Tapi malam tu mak sesak nafas
Abang cepat2 bawak mak gi hospital
Mak..
Sekali lagi jantung anak mak terhenti seketika
Kali ni hati adik macm dihiris2
Bila doctor cakap paru2 mak di jangkiti kuman
Hampir 80% dan peluang tuk hidup amat tipis
Mak..
Ni malam raya …mlm ni adik tak tido ngan mak yer
Adik balik nak buat rendang mak..
Malam ni kak chik jaga mak yer..
Subuh sok adik datang bawak rendang
Adik datang mcm mana mak dtg antar susu kat adik dulu..
Mak..
Ari ni kita raya mak senyum jer..
Mak suka yer anak2 mak ada kat mak
Adik suap mak rendang adik masakT
api mak ckp tak rasa apa pun
Adik tau mak dah tak ada deria rasa
Mak sekarang keadaan mak makin lemah
Adik beraya ngan mak atas katil hospital
Mak igt tak adik mintak ampun ngan mak
Adik mintak mak ampunkan segala dosa adik
Dan mintak halalkan mkn minum adik
Tapi mak kata adik tak da dosa ngan mak
Iskk..iskk adik terharu betul masa tue
Pastu mak ckap mak HALALkan susu yg mak
Berikan pada adik
Ya allah masa tu hati adik hancur berkecai
Adik peluk mak sampai tak nak lepas kan mak..
Mak
Hari dah malam ni nak masuk ari ke-4 kita raya
Malam ni adik tido ngan mak kan ??
Malam ni adik nak peluk mak..
Tapi taku nurse marah adik baring atas katil mak..
Tapi tak per la adik peluk tangan mak jer…
Tapi mak senyum jer...
Mak..
Malam tue mak tido lmbt mak kata mak tak boleh tido
Adik teman mak kan ??
Mak pesan kat adik supaya adik jaga kandungan tue..
Mak suruh nanti asuh anak sebaik mungkin
Mak suruh adik janji yang adik akan susukan anak adik
Mak cakap jgn bg susu lembu…
Mak suruh adik
Janji ngan mak kan ???
Mak igt tak??
Mak
Hari dah pagi nie.. nape mak tak bukak mata lg??
Bila adik panggil lemah jer mak bukak mata
Adik panggil doctor
Doctor cakap PLS PREPARE….
Mak jangan tinggal kan adik!!!!!!
Mak…
Hari nak malam nie…
Keadaan mak semakin nazak
Kami bawak mak balik umah
Mak tau tak
Ms dlm perjalanan nak balik tu adik bwk keta
Dlm keadaan separuh sedar..
Kenangan bersama berputar dlm kepala niA
ir mata tak mampu nak tahan
Mak..
Sampai di umah mak kuar dr ambulans..
Mak
kami letak atas tilam..S
esudah nya nurse tanggalkan oksigen
Mak tgk anak2 & bapak
Tak sampai 10 minit…..
pukul 10.05mlm
Isk…isk.. mak TINGGALKAN KAMI..
Mak ...
Jam 11.30 tgh hari mak dimandikan
Anak2 mak yang mandikan mak
Mak mesti rasa bertapa lembut nya kami gosok badan mak kan ..
Adik gosok kaki ngan tangan mak…
mak nmpk kan ??
Lepas tu mak di kapan kan ..dan di bawa ke masjid tuk disembahyangkan
Mak ..
Mak tau tak abang yang jadi imam solat jenazah mak utk mak..
Mak mesti tau kan …
Mak
Malam tu adik kemaskan barang mak
Adik
Nampak sepucuk surat ..
Rupa nya surat mak kepada anak2 mak...
Mak cakap mak maaf kan semua anak2 mak
Mak HALAL kan susu yg mengalir dlm tubuh
Semua anak2 mak..
Mak pesan bagi susu badan kat cucu dia
Isk..isk masa tu nyah menangis teruk
Mak..
Sejak ari tu mmg kami adik beradik
Mmg berjanji akan bg susu badan kat anak2 kami
Akan kami jaga anak kami mcm mak jaga kami..
Mak..Selepas mak pergi mak dapat 4 cucu sekali gus.
.Mak tau tak…adik dapat anak lelaki
Kalo mak ada mesti mak suka kan ??
Adik nama kan cucu mak MUHAMMAD DANISHMAk..
Adik kotakan janji adik pada mak Adik susukan Danish mak.
.Tapi Danish suka guna botol la mak
Tapi susu nya tetap susu adik
Mak jangan risau yer..Kalau dulu mak boleh bg susu mak dlm tiub
Kenapa adik tak boleh bagi susu adik dlm botol kan ??
Adik tak nak MALAS mcm nyah dulu..
Mak tau tak sekarang dari empat ,tiga cucu baru mak tue
Sepenuhnya menyusu badan…
Anak kak chik tue campur sebab kak chik ada masalah skit
Tapi kak chik pon tgh usahakan jugak
Mak..
Adik tak sempat belajar ngan mak pasal penyusuan nie
Adik belajar ngan FORUM RATU HATI...
Mak tentu bangga kalo adik cerita kat mak pasal susu ibu nie’
Tapi mak..
adik tak sempat nak cerita kat mak..
Mak tau tak kat forum nie ramai pejuang spt mak
Pejuang utk kekalkan anak2 mereka sentiasa sihat.
.Mcm mak berjuang untuk susukan adik dulu..
Mak…
Cukuplah sampai disini dulu..
Nanti kawan2 kat forum nie sedih pulak..
Adik tak nak diorang sedih…
Adik diorang baca cerita mak ni sbg pembakar semangat
Untuk menyusu anak mereka..
Mak..
Mak jangan mara yer adik cerita kat forum nie..
Adik nak share pengalaman mak pada semua kaum ibu
Supaya menjadi renungan…Mak..Adik nak mak tau..yg ketika ini perasaan rindu tu
Semakin menebal sehingga menusuk2 hati nie
Terasa sakit nya mak..kerana menanggung rindu
Tapi yg adik mampu hanya sedekah al fatihah jer..
Adik berenti dulu yer mak… ASSALAMUALAIKUM

p/s : sambil mengedit story ni, air mataku menitik.. Adakah aku mampu menjadi sepertinya ? Adakah aku tegar untuk menyusukan anak ku dengan sepenuh hatiku ? Ya Allah, permudahkan hambamu ini untuk terus menyusukan anaknya selagi ada daya yang Kau berikan.. Aminnn


Tuesday, January 26, 2010

Masuk tido awal ...

Heluzzz.... macam tak caya aku boleh buat 2 entry dalam satu hari..betul ke.. betul ke ??? Selalunya nak buat satu entry pun payah, nak buat cam mana, nak kene melayan si kecik yang tak boleh duduk diam ni, tak padan dengan kecik, buas semacam.. kalo dibiarkan, adei..macam2 hal jadi.. tak boleh lupa satu incident dimana wayar batery laptop terlilit kat leher.. time tu aku kat sebelah tgh syok layan FB (aper punya mama ) aku dgr dia menjerit, bila aku tgk, dia berusaha nak tarik tali tu, fuhhh aku pun terus amik tali tu langsung aku letak kat dalam laci.. si kecik tu plak bukan nak reti serik, dia menjerit sampai satu rumah dengar sebab nak kan tali tu..

Now, si kecik tu dah tido, surprised jugak sebab si kecik ni tido awal..dah 3 hari dia tido awal, around kul 10.00 mlm dia dah start meragam nak tido. Mula-mula aku igt dia akan bgn plak sejam lepastu, macam biasa dia buat sebelum ni, tapi sampai esok dalam pukul 9.00 pagi baru dia terjaga (aku tak bgn lagi time tu.. heheh lagi lah pemalas ) Satu perkembangan yang baik sebab bila dia tido awal aku boleh buat aktiviti aku untuk sejam dua sebelum masuk beradu.. Mungkin sebab peralihan bulan atau sebab papanya takder cos 'duty' . aper-aperhal pun aku harap perkembangan ini berterusan..


P/S: Cerita mengenai pengalaman bersalin aku keluar dalam majalah PA&MA keluaran Februari dengan title 'Paling Cepat Bersalin'. Bangga la jugak..

Consultant - RM 15

Semalam aku bawa bb thieya pergi ke klinik. Since aku tgk selsema dia still ada walau sikit dan aderlah sedikit batuk. Klinik ni memang ada pakar kanak-kanak and semua staff kat situ friendly, tu sebab aku rasa selesa dgn klinik tu.. Sesampai jer aku kat klinik, aku tengok ramai sangat bayi seusia bb thieya tgh menunggu untuk menerima rawatan. Umi aku yang kebetulan menemani aku terkejut sambil berkata "musim budak demam kot", sambil tersenyum.

Agak lama jugak menunggu, maklumlah dah lambat sampai kene plak byk patient. Kesian kat doctor tu. Setelah 45 minit akhirnya nama bb thieya dipanggil. Aku dan umi aku masuk ke dalam. Memang terpancar wajah keletihan di muka doctor tu. Walau apa pun dia masih lagu mengukir senyuman. Aku menceritakan masalah bb thieya kepadanya. Doc tu memeriksa bb Thieya, bb Thieya ada sedikit memberontak tapi tidak lah sampai menangis. Setelah diperiksa, doc tu menyatakan yg bb Thieya sihat , tidak ada infection dalam lung , telinga atau tekak. Dia hanya selsema biasa dan akan pulih dengan sendiri, cuma dia menasihatkan aku agar aku terus memberi susu ibu. Doc tidak memberi sebarang ubat memandangkan condition bb Thieya tidak teruk. Selepas itu kami pun terus keluar dari bilik doc. Umi aku bertanya lagi "kalo dah tak kene ubat berapa plak bayaran ek ". . Betul jugak.. takkan nak blah macam tu, so aku tanya kerani di depan kaunter, setelah mendapat laporan, aku hanya perlu membayar RM 15 sebagai bayaran consultant.. Takperlah, janji aku puas ati sebab anak aku takder apa2 setakat RM 15 dibandingkan dengan kesihatan anak aku, memang tidak ternilai..

Sunday, January 24, 2010

Segalanya 23

23 Januari hari jadi umi aku yg ke 51, bb thieya genap 10 bulan, kuda umah mother in law aku selamat melahirkan seekor kuda jantan yg akhirnya aku beri nama barouk.. Fuh... segala yg best2 berlaku pada 23 Januari..
This coming Februari..
23 Feb is my 26th birthday.. abg,,nak hadiahhh
bb thieya genap 11 bulan....

Thursday, January 14, 2010

All about Thieya







1. Nama penuh Nurul Athieya Khalieda binti Mohd Faieezzuddeen tapi dipanggil thieya atau chibi moriko, laki aku panggil dia simba junior


2. Sepatutnya dilahirkan pada 30 Mac 2009, tapi tak sabar kot nak lihat dunia, so terawal seminggu iaitu pada 23 Mac 2009


3. Nama Nurul Athieya Khalieda membawa maksud 'Cahaya Anugerah Abadi'. Dipilih di saat akhir lepas last scan tunjuk baby pompuan.


4.Aku dapat fully breastfeeding selepas hari 4, sebelum tu, bb Thieya hanya minum air zam-zam pastu sedikit air susu aku yg berjaya dipam, itupun tak sampai 4oz. Aku hampir give up dan nak decide nak bg susu formula tapi bidan yang mengurut aku nak ikhtiar agar susu aku keluar dengan menggunakan kepakaran yang ada (cam dokter lah plak, padahal mengurut jah ) susu aku kuar ngan banyaknya.


5. Oleh kerana lambat brestfeeding, jaundice bb thieya makin teruk so kene admit kat hospital semalaman, si kecik tu kuar keesokkan harinya.


6. 40 hari pantang, macam ombak.. sekejup dia elok lain hari dia buat perangai.. perangai tak mo tido malam, nasib baik nenek dia ader.. bergilir-gilir jaga..


7. Rupa bb Thieya sekali tgk cam rupa papa dia.. 2 kali tgk cam muka ayah aku (datuk dia) berkali-kali tgk ntah muka saper dia ikut.. selalu berubah.. aper2hal mesti rupa cam papa ngan mama dia kan ..hehehe


8. Waktu umur dia sebulan until 4 bulan, bb Thieya nampak gelap.Lepas jer 4 bulan, slowly kulit dia makin cerah.Dan dalam masa umur itu jugak.. badan dia mendebab cuma lepas 4 bulan nampak cam susut sikit sebab nak mengaktifkan diri. Now, dia tall and fit like papa dia jugak (lagi2 papa dia)


9. Mula blaja meniarap waktu umur 2 bulan tapi yang betul2 meniarap waktu umur 3 bulan, lama sgt training tu.. pastu cuba nak belaja merangkak but fail.. so dia just meniarap and bergolek until 7 months.. lamakan.. dalam 7 8 bulan tu dia dah start nak berdiri tapi merangkaknya tak lagi. Sekarang... dah boleh merangkak , berdiri dengan jayanya...


10. First word bb Thieya 'mamamamama ' pastu baru 'papapapapa'


11. Bb Thieya suka bermain di atas karpet berbulu, tend to be pet lover, pandai melambai, mengangkat tangan biler nama dia yang dipanggil, suka menjerit, suka 'etesh' (suruh org pimpin dia jalan),

12. Her favourite song 'Aye Seramo' (lagu dikir barat) dan TV3 theme song.. adei kalo dengar both lagu tu siap bertepuk tgn lagi.

13. Bakal menyambut hari lahirnya yang PERTAMA pada 23 MAC 2010















Tuesday, January 12, 2010

Di Klinik Wakaf Che Yeh

Hari ni buat BB Thieya ader pemeriksaan rutin di klinik kerajaan Wakaf Che Yeh.. Just timbang berat badan dia dan check kesihatan dia. Aku pergi sana dalam kul 11.30 pagi.. lewat sangat sebab si kecik bangun lewat. Nasib baik tak ramai orang, kurang dari 5 minit, nama BB Thieya dipanggil. As usual, aku kene buka baju and dypers dia. Ada sedikit memberontak dari bb thieya, maklumlah dia dah besar ..mula lah nak menjerit2 nangis nya dak. Sekejap jer ditimbang.. Tak naik pun 7.2 kg .. Nurse tu tgk aku.. aku senyum jer ..

Nurse : bb dah boleh merangkak ke ?
Aku : Siap berdiri nak berjalan (sambil tersenyum-senyum)
Nurse : Dia makan tak ?
Aku : Yup..semua bende dia makan..
Nurse : Bagi makan apa ?
Aku : Nasi, ayam goreng atau bakar, kentang, sedikit ikan ngan buah-buahan.. naper nurse, berat anak saya kurang ideal ke ?
Nurse : Takderlah.. dia ok.. biasalah bb dalam around 7 bulan dan ke atas memang badan dia lambat naik atau tak naik langsung.. sebab time ni dia nak belajar macam2.. jangan risau selagi dia sihat..cuma lebihkan makanan ..
Awak bagi susu badan lagi ke ?
Aku: Yup fully breastfeeding
Nurse : Awak campur ngan susu formula la untuk dia berisi sikit..
Aku : Saya tak berniat nak campur susu.. susu saya cukup untuk dia (nada sahaja)
Nurse : Baguslah camtu (muka nampak kelat sikit )
Lepas tu aku pun keluar dari bilik.. dalam hati aku mengomel sendirian "Apa punya misi la.. patutnya kene support lah breastfeeding ni siap suruh tambah susu formula plak.. " Tapi aku bangga sebab ader sebilangan misi yang veteren2 sikit puji aku sebab aku still menyusu badan. "Payoh lo ni nok jupo ore muda hok nyusu anok", (Susah sekarang nak jumpa orang muda yang menyusu badan ) gitulah ayat2 misi veteran tu.. Lega lah sikit hati aku biler ader yg support breast feeding ni.
Balik umah..aku ceritakan hal itu pada umi aku. Umi aku menyokong agar aku terus memberi susu badan pada bb Thieya.. untung lagi sebab umi sendiri support...hehehe
p/s : Aku bukan anti susu-formula.. cuma belum masanya untuk aku melepaskan tanggungjawab aku untuk menyusukan dia. Aku menghargai anugerah yang diberikan olehNya.. Semoga, anugerah ini akan terus ada untuk kelahiran akan datang..

Sunday, January 10, 2010

Mama nak tengok AJL 2010

Heheh.. ketika aku menulis belog ni.. penyanyi Tomok baru jer start menyanyikan lagu 'Rindu Terhenti'.. si kecik baru jer tido.. aman sikit nak layan AJL ni.. Kalo tak..keje dia nak suruh aku 'Etesh' (pimpin tangan dia ..untuk berjalan) dukungla, memanjat lah dan macam2 yg membuatkan konsetrasi aku terganggu.. Tadi pun time Misha Omar nyanyi dia dah buat peel dia.. aku buat tak heran..aku suap roti dia tolak, aku bg makan ayam pun dia tak mo. aku nenenkan dia.. baru dia tertido.. slow2 aku bawa masuk dalam bilik..bukan aper takut terjaga.. rosak plak plan aku nak tgk AJL.. (kene lagi belum turn Faizal Tahir) huhuhu.. Athieya.. bagila mama chance sekali jer... ekk..ekkk

Saturday, January 9, 2010

Rambut 2010

Semalam, aku telah meng'highlight' kan rambut aku.. hehhee rase macam zaman mude2 gitu .. tak pasal2 dapat title mama rock.. at first aku nak cut rambut aku.. mana tahan kene tarik rambut ngan si kecik tu.. kalo diikat lagi dia geram nak tarik.. tapi hubby aku tak bg.. dia kata aku nampak SEKSI ngan rambut cam ni.. Adeiii.. if aku kerat jugak, dia takkan tegur aku until rambut aku panjang cam dalam gambar tu.. Ni ks naya.. so aku kater aku nak colour rambut aku.. dia refuse jugak.. so dia suggest suruh aku highlight.. jadi semalam, kiterorang tinggalkan si kecik tu kat MIL aku.. then kiterorg ke salun rambut, dia yg nak kaler cam ni.. pastu dia tinggalkan aku sebab tak larat nak tunggu.. Around sejam keje highlight pun selesai. Aku balik ngan adik aku yg kebetulan tak tau nak pi mana.. so kiterorg pi kat umah MIL aku.

Mula-mula MIL aku terkejutla .. tapi relaks..MIL aku sporting.. terkejutla sebab dia tak pernah tgk aku buat sesuatu kat rambut aku selain dari potong rambut even time couple ngan anak dia.. Yang geram nya suami adik aku siap perli lagi "aiks.. rambut along same kaler ngan bulu biri2".. apa lagi gelak la diorang semua..saba jerlah aku.. Malam tu, baru lah suami aku tgk betul2 rambut aku.. siap kater aku seksi lagi..heheheh.. si kecik plak tak berkedip mata dia tgk rambut baru mama dia.. tau takut nak main rambut mama dia. tapi itu sementara ajer.. pagi tadi dia tarik plak rambut aku..

Wednesday, January 6, 2010

Maaf.. Sorry.. Forgive Me...Apology

"Sorry bang, sorry la, maafkan saya ek, Please forgive me (lagu bryan adams) dan macam -macam phase untuk meminta maaf dan memohon kemaafan. Dari pelbagai ayat hingga ke pelbagai nada, ada buat nada manja, ada buat nada selamba dan ada yg tak bernada (baca teks kot ).

Ada person yg suka minta maaf secara direct, means tidak ader kias-kias, paling koman pun time2 nak minta maaf disertakan dengan bunga (bagi couple) coklat ke makanan ke.. Ader juga yg tak sebut maaf..sorry.. tapi volunteer nak bantu org tu.. bukan membodek.. usually in this case.. suami isteri ke.. parents dan anak, bukan takut nak minta maaf tapi tak berapa confidence.. yerla kalo say sorry,takut kene leter plak, maaf belum tentu terima ke tak.. at least kalo tolong2 sapu sampah ke, masak ke, angkat baju ke.. bole reduce la marah tu..

Ada yang meminta maaf sekadar untuk menjernihkan keadaan, tidak mahu ada yang bermasam muka,walaupun hati masih sakit. Ada yang menerima kemaafan itu sekadar untuk menyedapkan person yg buat salah tu.. yerlah "sedangkan nabi ampunkan umat" (ayat famos untuk memujuk untuk minta maaf) mau tak mati akal.

Bagi aku.. selagi aku rasa aku boleh memaafkan seseorang itu.. aku sedia memaafkannya.. cuma biler kesalahan tu besar.. maybe akan lambat sikit proses untuk memaafkan tu yerlah nak ilang rasa marah.. nak calm kan diri lagi.. tapi aku akan maafkan juga..cuma dah expired lah..




Sunday, January 3, 2010

Welcome 2010, sayonara 2009

Wes.. Rasanya tak terlambat lg nak ucap "Happy New Year" pade semua blogger.. well sorry sebab lama tak berbelog ni.. lots of work to do.. kebetulan plak kene stay kat umah mak mentua memang lost connection ler. Sebenarnya banyak bende yg nak tulis tapi tak tertulis, sampai hang dah kepala otak ni.. yerlah biler ader idea ,takder tempat nak luah plak, dah lama-lama terkumpul mestilah hang kan, heheh nasib baik tak biol.. kalo tak kesian laki aku dapat bini 3 suku.

Well.. sepanjang 2009 ni banyak sgt kenangan manis, pahit , payau ,masin, kelat dan sama waktu dengarnya tetapi kenangan yg memang aku tak boleh lupa kan ialah saat2 aku menjadi mama kepada Nurul Athieya Khalieda. Masih terbayang di kepala otak aku, saat2 aku menghadapi akhir kehamilan, kesakitan dalam kontraksi dan akhir sekali menatap mata anak ku.Lahirnya dia, maka bermula tanggungjawab aku sebagai seorang ibu dan isteri. Terlalu byk cabaran yg aku terpaksa hadapi, maklumlah new mom.. byk bende kene belaja. Tapi aku percaya, semua bende ni mematangkan hidup aku. Sekarang bb thieya 9 bulan, lagi 3 bulan dia akan menyambut harijadi nya yg pertama, terlalu cepat masa berlalu, rasanya seperti semalam aku mendukungnya, mengdodoikan dia.. Sekarang, dia semakin aktif.. sudah boleh berdiri, merangkak dengan lajunya, menyebut beberapa perkataan , mama, apapa, nakkk, emeyy, pandai bertepuk tgn, melambai tgn , mengeleng kepala, mengangkat tangan biler namanya disebut, dan setiap hari aku menerima pelbagai kejutan darinya.. Aduhai anak mama...Semoga dia menjadi anak yg pintar dan sihat pada tahun 2010..amennn

Azam aku di tahun 2010 :

1.Menjadi super mama and super wife
2. Membantu meringankan beban suami ku.. of course have to work

Apa azam korang plak ekk ??