SAHABAT

Tuesday, September 29, 2009

Surirumah "Susah dan senang "


Aderla satu hari tu aku dengar rungutan dari seorang hamba Allah, bunyinyer "Awak takperlah, suri rumah, dok umah jer. Saya ni keje kat luar, tension lagi, awak kat rumah boleh relaks". Gitulah bait2 ayat yg aku dengar. . Yang pastinya ayat2 ini kluar dari mulut seorang lelaki yg bergelar suami. Aku terpana seketika, emm senang ke untuk menjadi seorang surirumah ? lebih2 lagi jika mempunyai anak.Banyak perkara yang perlu dibuat dari menjaga suami sehingga ke anak2, yg extra tu biler terpaksa bekerja, so ader dua responsibility, surirumah dan kerjaya. Chups.. aper yg aku cuba fokuskan ialah surirumah sepenuh masa ( macam aku daaa ) . Jikalau kiter sedar, surirumah ni takder task spesification maknanya semua keje dia kene buat ( membasuh, memasak, jaga anak, jaga suami,dan lain2 yg boleh diconsiderkan sebagai surimah ) takder recruitment ( memang tanggungjawab isteri), takder promotion ( aku tak dengar lagi, surirumah boleh jadi ketua surirumah ) takder reward (kecuali hadiah hari jadi ngan ulang tahun ) dan yg paling best di dengar oleh papa2 di luar sana, TAK PERLU DIBAYAR GAJI, BONUS DAN ELAUN... jadi mereka menganggap surirumah adalah keje yg paling mudah di dunia (Yeker ??) TIDAK !!!! kalo papa2 dan hubby diluar sana tak caya cuba tanya isteri2 anda, bilerkah masa cuti diorang, adertak diorang rehat tanpa gangguan?? Sebilangannya akan menjawab TIDAK dan bg yg dah OTAI... "ala,makcik dah biasa, kalo rehat rase lenguh jer bdn, tak buat keje"

Berikut adalah kebiasaan yg surirumah selalu buat :

1. Bangun seawal yg boleh, kejut suami dan anak2 untuk pi keje and sekolah.
2. Prepare sarapan, sambil2 masuk bilik tgk suami atau anak2 dah bgn ke tidak
3. Serve sarapan, sambil2 tu tlg suami ikat necktie ke, cari kasut ke, pilih baju ke etc tu tak termasuk yg anak2 plak
4. Hantar anak2 ke sekolah ( kalo dipertanggungjawabkan) alasan, traffic jam, sekolah jauh dari tempat keje suami.
5. Kutip baju kotor, basuh (memangla pakai washing machine, sumbat jer ) kalo dapat suami yg cerewet, baju2 kaler putih, branded ke, yg sayang ke harus dibasuh dengan tangan..fuhh
6. Kemas barang2 yg disepahkan oleh suami ngan anak2 ketika kelam kabut nak kuar pi keje ngan pi sekolah
7. kemas umah (sapu, vacum ke and mop ) sambil2 tu fikir nak masak aper tgh hari tu
8.Prepare masak..sambil 2 tu kene alert nak amik anak sekolah lg
9. Anak balik dari sekolah, campak jer beg sekolah tu, tanggal pakaian sekolah campak kat atas katil, geleng kepala si mama tapi tangan cepat jer ngemas (kalo mak aku harus membebel dulu)
10. Kemas dapur ngan meja makan ( anak makan tgh hari ) sambil2 tu mulut tak berhenti2 suruh anak buat keje umah, larang anak itu dan ini
11. Angkat baju di jemuran, sambil2 tu fikir nak buat aper untuk minum petang
12. Prepare hi tea, sambil menantikan suami pulang
13. Sambut suami dengan senyuman yg paling manis, angkat beg, simpan kasut suami, pastu siap tanya lagi, nak minum aper, plak tu dihidangkan terus ke suami
14. Prepare makan malam, sambil2 suruh suami tgk kan anak2
15. Kemas meja makan, sambil suruh anak2 blaja, plak tu tanya suami kalo nak minum lagi
16. Lipat baju and gosok baju bg suami yg suka request last minute(selalunya aktiviti sebelum masuk tido )

- END-

Agak2 boleh tak suami buat sebagaimana yg tertulis di atas ? Aci gapo (bahasa kelate) tak sampai 12 perkara di atas, suami dah give up, tak pun skip certain keje ( suke menangguhkan keje )

Tapi, ader suami (sebilangannya ) yg masih kurang memahami peranan surirumah ni. Ader jugak yg memperlekehkan surirumah ni. Antaranya :

1. "Keje saya lagi teruk dari awak, setakat keje macam awak ni, senang je bg saya "
ayat2 yg suami selalu gune

2. Enggan memberi pertolongan, "sorry yer.. tu keje awak.. bukan keje saya"

3.
Komplen ape yg isteri buat (kalo komplen membina tak perlah jugak )dahla suara tu bole tahan gak lasernya


Jadi aku harap suami aku dan suami2 yg lain menghargai pengorbanan dan yg telah kami lakukan.. Aku dan surirumah yg lain sedaya upaya memberikan yg terbaik buat suami dan anak2

p/s: Segala apa yg tertulis di atas adalah berdasarkan pemerhatian aku, sekiranya penulisan aku ni menyentuh hati sesaper jer.. AKU MINTA AMPUNNN







Anak Papa ngan Mama

MyHeritage: Look-alike Meter - Family pedigree - Family history

Monday, September 28, 2009

DBM 647 >>> VIVA d LOCA


(nada budak sekolah ) Ini keter saya.. keter saya kaler hitam.. saya suka keter saya..

Keter ni hubby aku beli untuk aku guna in case ader emergency.. sayang gak dia kat aku.Dia naik motor jer gi keje.. Tapi aku tak der lah amik kesempatan.. kadang2 tu tak kuar langsung.. Jimat minyak...

Reason naper beli viva :
Jimat minyak
time nak beli tu kebetulan ader offer
cute..
keter ni untuk aku laaa

Sunday, September 27, 2009

BISKUT RAYA KEGEMARAN AKU

Biskut Semperit


biskut sarang semut

RAYA KE ????

Hari ni cukup seminggu beraye... cam tu lah, pegi jalan umah sedara mare, umah kawan2, bagi duit raya, dapat duit raya ( anak la yg dapat ), tgk dan makan bermacam jenis biskut.. yg sedihnyer , aku tak dapat nak snap gambar time raye. sibuk pegang anak lah, nak bg duit raya lah, hubby aku plak buat2 tak igt la plak dengan sibuk buka kedai kopi.. naik jeles aku biler aku baca blog2 org lain yg ader gambar raye. Aku try mintak ngan pak sedara hubby aku gambar2 raya (kebetulan dia snap beberapa photo aku ngan bb aku time raya ) tapi dia ngan famili dah terbang ke London, celebrate raye kat sana plak.. Melepas lah lagi.. takperlah nanti satu hari aku akan upload gambar2 raye aku ngan hubby serta si kecik tu

Tuesday, September 15, 2009

"Sian anak Mama "

Hari ni, anak mama kene injection.. ntah aper nama injection tu.. sian anak mama, menangis die.. itu kali pertama dia menangis teresak.. (selama ni, setiap kali inject.. senyap ajer.. kekononnya tak sakit la. tapi hari ni dia tewas gak ) Nenek dia siap pujuk lagi sementara aku pergi untuk dapat kan tarikh janji temu seterusnya.. masih lagi kedengaran suara dia.. Aku pun pujuk dia.. "nanti mama kasi upah yer, sian anak mama ni ", gitu lah ayat2 pujuk aku.. Aku suruh mak aku drive keter sementara aku memberinya 'upah' sampai tertido die.. Tapi..jeng..jeng,.. sampai jer kat umah terus terbuka matanya, "wah, anak mama tipu yer", siap tergelak2 lagi.. amboi, dah tak sakit dah ke ? Ish..ish.. siap melompat2 lagi.. adoi.. tak makan saman punyer budak.. Takper nanti umur setahun, si kecik kene cucuk lagi.. bersedia lah !!!

Monday, September 14, 2009

"Biler aku tak leh tidooo "

Biler aku tak leh tido,
aku buka laptop and surfing sampai aku naik bosan

Biler aku takleh tido,
aku baca majalah atau buku2 , siap repeat sampai aku hafal certain phase

Biler aku takleh tido,
aku dengar lagu dalam hp aku dan hp laki aku sampai battery habis..

Biler aku takleh tido,
aku khatam semua cd movie.. siap aku forward bg cepat habis (kes citer ulang tayang la ni )

Biler aku takleh tido,
aku sms semua no dalam hp aku.. wish good nite kekononya..

Biler aku takleh tido,
aku picit jerawat laki aku... takper dia suke ( jgn fikir bukan2 yer )

"baby dan laptop "



"Sorry..sibuk ni.."

Ni lah akibatnya, kalo mama dia asyik ngan laptop. Sampai anak pun turut sekali. Tapi ok ape.. kecik2 lagi dah di dedahkan dengan gadjet2 ni kan.. mana tau kot2 umur 4 tahun dah ader blog sendiri.. huhuhu.. siap ader member dalam facebook lg.. kalah mama die.

Tuesday, September 8, 2009

"Bapa borek Anak Rintik "


Shhhh... Jangan diganggu.. mereka sedang tido... gambar ni disnap time aku dah bgn (kalo tak .saper nak tangkap plak yer.. ?? ) Memang anak bapak... papa die peluk bantal golek dia pun ikut peluk gak.. siap ader gaya lagi.. huhu.. nampak nyer bukan anak mama la ni.. sedey aku.. Comel.. Geram aku..

Saturday, September 5, 2009

"Selepas Berbuka Poser"


Erk,, (nada kenyang yer ...) syukur Alhamdulillah, akhirnya aku berjaya menyempurnakan ibadah puasa aku yg ke 15.. wahhhhh lagi 2 minggu mau raye..heee.. bersandar di kerusi.. sambil2 meneguk air soya.. Hari ni umi masak best.. (apa punye surirumah la aku ni !!! ) ayam bakar madu..yummmmyyy.. ikan cencaru goreng, sup sayur, daging goreng dan my favourite.. puding caremel laa.. aku makan dengan lahap nya.. (perangai surirumah ini tidak patut diikuti ) Berbanding ngan hubby aku,, seems dia penat so makan pun dengan amat perlahan.. tapi bedal 9 gelas air soya.. woooooo.. kenyang ngan air soya.. sah malam ni mula lah "sayang... abg lapa lahh, ader makanan tak "? itulah common phase yg selalu gak aku dengar.. Mau tak mau terpaksa gak aku goreng burger ke.. buat roti ke.. takpun hidang kuih muih ...

Tapi malam ni giliran umah PIL plak.. so dalam seminggu aku akan menetap di sana.. kire bergilir2 lah.. em.. nak wak cam mana.. sebelah sana pun nak main ngan cucu gak.. sebelah sini pun (especially ayah aku ) nak 'gigit' cucu dia jugak.. jadi sebagai rakyat Malaysia yang mengamalkan demokrasi berpelembagaan aku pun decide nak bergilir2 ..seminggu di sini seminggu di sana..(macam 3 Abdul plak ) kebetulan plak, hubby aku cuti nya hari ahad.. so sabtu malam aku akan berpindah randah lah.. Penat ?? dah biasa . umah bukan jauh pun.. 5 min jer..


"PUDING CARAMEL"


Puding caramel memang kesukaan aku..dan laki aku.. umi aku memang otai dalam bab caramel ni.. macam2 jenis caramel aku dah rasa, coklat,jagung, buah-buahan, dan yang ni plak caramel biskut.. nampak tak biskut jacob tu.. huhu memang sodap la..

Aku teringin nak blaja buat caramel ni.. aku tgk senang ajer.. bahan2 kene ader telur , gula, susu sejat tu.. tapi yg selebihnyer aku tara igt la.. semalam aku nak blaja ngan umi aku.. belum sempat nak pecah telur jer.. si kecik tu dah bgn.. adoi.. melayan aku ngan si thieya ni.. sampai siap caramel umi aku buat.. huhu takperlah boleh blaja lain hari...

WELCOME...


Tak tau nak tulis aper.. time cam gini .. ingat tido jerlah.. tapi ku gagahkan mataku ni untuk create blog ni.. tak payah citer panjang2 just nak cakap "SELAMAT BERPOSER DAN SELAMAT HARI RAYA" minta maaf byk2 yer..