SAHABAT

Monday, August 30, 2010

Kad hari raya... Untuk semua


Selamat hari raya buat bloggers dan followers mamathieya,
Di sini, mamathieya ingin memohon maaf sekiranya ada n3 yang membuatkan
kalian tersinggung..
Di harap kalian semua, bergembira menyambut hari lebaran..
P/s : Jgn lupa copy kad ini letak kat sidebar korang yerkk..

Saturday, August 28, 2010

lagi 13 hari mau raya..

Uiks.. sedar tak sedar kita dah menghampiri penghujung Ramadhan..aku rasa cam baru jer berpuasa.. ishh dah nak raya rupenya kita ni ek..
Cam mana dengan persiapan raya ??
Aku plak dah prepare awal2 lagi.. untuk raya tahun ni ,aku just budget 2 pasang baju dress.. ( aku ngan adik2 aku dah berpakat nak bertema kan dress, so sedondon jer kiter org ni, maklumlah beli dari butik yg sama ) Thieya toyiee yg paling best.. baju kurung dah 4 pasang, plus ngan skirt lagi, jeans tshirt.. bla..bla.. pendek kata sebulan beraya lah thieya toyiee aku. Nak buat cam mana.. nenek, tok, mak2 sedara yg excited terlebih mau belikan baju untuk thieya aku ni ( lega sikit mama ngan papanya ) Incik hubby plak, katanya nak pakai baju raya tahun lepas ..bukan aper takut kene kerje.. sia2 jer melaram baju baru kalau pakai sekejap. Nampaknya aku ngan thieya jer lah yang melaram sakan ..huhuhu..

Biskut raya.confirm aku tempah ngan mak sedara.. Homemade punya... nak harapkan aku.. alamaknya tak menjadi lah biskut.. tapi aku ada perancangan nak buat kek kukus sarawak..depends lah cam mana especially thieya tu. . Tahun ni dah macam kering idea nak buat aper untuk juadah santapan. Umi tanya aku nak masak apa.. aku pun cakaplah nasi tomato, dalca ngan ayam goreng berempah.. aku buat dalca ngan goreng ayam.. ketupat gerenti ada pasal tiap2 tahun malam raya akan ada org yang hantar.

Fuh.. sumer dah plan.. macam lagi 3 hari lg nak raya.. ceewahhh.. poser pun tak cukup, sakan nak raya..

p/s: dulu aku terima duit raya.. skrg aku kene bagi duit raya. luckly thieya will get more duit raya.. mama pau sikit yerr

Tuesday, August 24, 2010

growth spurt...

Growth spurts
By Kelly Bonyata, BS, IBCLC

Most babies go through several growth spurts (also called frequency days) during the first 12 months.

What is a growth spurt?

During a growth spurt, breastfed babies nurse more often than usual (sometimes as often as every hour) and often act fussier than usual.
The increase in baby's milk intake during growth spurts is temporary. In exclusively breastfed babies, milk intake increases quickly during the first few weeks of life, then stays about the same between one and six months. As solids are gradually introduced after six months, baby's milk intake will gradually decrease.
Physical growth is not the only reason that babies may have a temporary need for increased nursing. Babies often exhibit the same type of behavior (increased nursing with or without increased fussiness) when they are working on developmental advances such as rolling over, crawling, walking or talking. Mom's milk is for growing the brain as well as the body!

When do babies have growth spurts?

Common times for growth spurts are during the first few days at home and around 7-10 days, 2-3 weeks, 4-6 weeks, 3 months, 4 months, 6 months and 9 months (more or less). Babies don't read calendars, however, so your baby may do things differently.
Growth spurts don't stop after the first year - most moms notice growth spurts every few months during the toddler years and periodically thereafter on through the teenage years.

How long do growth spurts last?

Growth spurts usually last 2-3 days, but sometimes last a week or so.

What is the best way to handle a growth spurt?

Follow your child's lead. Baby will automatically get more milk by nursing more frequently, and your milk supply will increase due to the increased nursing. It is not necessary (or advised) to supplement your baby with formula or expressed milk during a growth spurt. Supplementing (and/or scheduling feeds) interferes with the natural supply and demand of milk production and will prevent your body from getting the message to make more milk during the growth spurt.
Some nursing moms feel more hungry or thirsty when baby is going through a growth spurt. Listen to your body -- you may need to eat or drink more during the time that baby is nursing more often.


rujukan :http://www.kellymom.com/bf/normal/growth-spurt.html

patutlah hari ni..thieya toyie maragam..rupanya dia dalam peralihan bulan.. umi aku kata dia tak nak makan sgt.. asyik panggil "mama...mama.. chuchu (susu) . Umi aku bg soya dia tak nak, buat nasi goreng makan sesudu dua.. pastu memanjanglah meragam dia. Aku plak dok kat hospital teman nenek incik mucuk buat fisioterapi.. adei.. biler aku balik dia dah tido . emm.. aku tunggu dekat dia.. tetiba "chaks" ... "mama..mama" buat mulut berdecit sambik tunjuk kat 'B' aku..
Aku tanya dia " aper dia yunk" cakap... then dia cakap " chuchu".. hik2.. .. pastu selang 20 min dia nak susu aku lagi.. memang hari ni aku perasan dia agak kuat hisap susu berbanding sebelum2 ni. Satu lagi perubahan yg obviously aku nampak .. dia agak moody, sudah pandai memberontak.. tido yg agak lama dan yg paling best dia rapat ngan aku balik.. selalunya jual mahal ngan aku especially depan tok2 and nenek2 dia.

Ok.. hari ni genap thieya berusia 17 bulan ( 1 thn 5 bulan ) dan aku masih lagi menyusukan dia tanpa campuran formula milk.. Harap2 aku boleh berjaya menyusukan dia sehingga 2 thn.. doa kan aku yaa

Sunday, August 8, 2010

Bila mama tunggang kuda...

Oppss... tidak ada unsur2 18 sx yer dalam n3 aku ni ek.. betul.. try scroll ke bawah.. tu die.. aku ngah naik kuda. Kuda kepunyaan keluarga mentua aku.. Tiap2 hari jumaat and sabtu pak mentua aku akan buat pony ride dengan mengenakan rm 2 untuk sekali pusing.. aku ?? free jerlah.. hehehe.. Kuda yang aku naik ni namanya Dewi.. oklah jugak tak byk karenah. cuma aku yang banyak songeh.. maklumlah dah lama tak naik. incik hubby aku guide kan aku.. biler dia tgk aku dah confident so slowly dia lepaskan aku riding sorang diri.. still dalam improvement especially kat tgn tu..( incik hubby aku kater tgn aku ni kerasan.. kene lembut sikit baru boleh feel kuda)

Sempat berposing.. incik hubby aku beria2 nak snap pic ni.. tu muka poyo jer..

Ni kira maintain oklah.. hik2.. thanks to incik hubby aku sebab banyak membantu aku dalam bab2 kuda ni.. rasa gian plak nak riding.. hik2

Kalo ader sesaper nak rasa naik kuda..dtglah ke kota bharu.. dekat dengan balai besar di hadapan bangunan LHDN.. operasi akan dihentikan seketika untuk mengimarahkan bulan ramadhan. Insyallah akan disambung selepas raya.. hik2 cam advertisement jer