SAHABAT

Sunday, November 21, 2010

I'm Backk..


Aku pun tak tau berapa kali kene tulis I'm back.. bila dah kemalasan mula melanda dan stress yang memanjang, membuat kan aku terpaksa berfikir beratus2 kali untuk buat satu entry.. Yups dari dulu sampai sekarang im always in stress, and pressure..
Tapi.. aku sentiasa rindu nak baca blog org lain ( sound rough is it ? ) aku rasa macam blog aku ni kapcai giler.. orang lain paling coman seminggu sekali up date diorang punya blog. Aku ?? Kene ikut mood, kene ikut aku free ke tak.. Hampeh sekali tengok orang kata macam keje tak 'bersungguh'.. Tapi plzzz yer.. bukan tak 'bersungguh'.. kekadang biler dah ada semangat nak buat entry , hal lain plak yg datang jugak.. so terbantut lah rancangan aku nak buat N3 ni.
What im doing rite now ? Sepanjang aku menyepi dalam blog aku ni, aderlah 2 pencapaian yg aku berjaya buat. First , aku berjaya dalam temuduga dan bila2 masa sajer tunggu diletakkan di mana-mana and secondly, aku mula berkecimpung dalam bidang insurans. Takper pasal macam mana aku boleh terjerumus dalam insurans akan aku ceritakan.. buat masa 'lani' aku rasa macam dah terlepas satu hutang .. boleh buka blog, rasa hilang beban aku.. cuma skrg aku tak sempat nak mengintai-intai blog org lain.. heheheh.. Takper..byk masa lgi kan

Friday, September 3, 2010

Colek oo Colek

Colek orang panggil kat kelantan..kalau di luar dipanggil rojak. Istimewanya colek di Kelantan ni ialah ,ianya begitu popular pada bulan ramadhan... selalunya dimakan selepas sembahyang terawih. Jadi kebanyakkan kedai2 akan menyediakan hidangan ini. 'Colek' yang disediakan ialah seperti colek keropok, buah, paru2, limpa, ayam, udang, ikan celup tepung, cucur bawang, popia...

Gambar kat atas ni ialah satu hidangan colek campuran. Aku sempat snap satu pic sebab thieyaa toyiee sibuk gak nak amik gambar. Aku , incik hubby, thieya toyiee dan member incik hubby menjamu selera di salah sebuah kedai yang agak popular dengan colek nya. Jadi untuk mengesahkan sama ada sedap atau tidak, kiterorang pun pegilah di sana. Mula2 sampai tu.. keadaan restoren tu memang agak sesak.. ramai giler orang.. nasib baik ada satu meja yg baru jer kosong.. apalagi..kiterorang terus rembat jer.

Mula-mula tu memang hangin jugak sebab takder saper nak amik order tapi hangin kiterorg mula reda bila pelayan dtg nak amik order ( sempat pelayan tu minta maaf..sebab tak cukup tangan nak layan semua.. baik pelayan tu ) Untuk mengelakkan pembaziran, kiterorang order colek campuran untuk 4 org makan. lebih kurang 5 min, colek campuran kami pun sampai.. Sekali aku tengok macam nasi goreng..yerlah.. keropok dihancur , dipatah kecik-kecik, ayam plak dipotong beberapa kerat, udang lg, timun dikerat halus, pendek kata, kalo nak makan tak payah nak kerat,.. terus jer masuk mulut.. Rasanya.. umphh memang sedap .. sebab dicampur digaul sebati so boleh rasa dia agak best berbanding dengan colek2 di kedai lain. Tak heran lah restoren ni popular.. memang colek diorang sedap.. Aku teringin nak nak tambah lg, tapi memandangkan yg lain2 dah buat muka kenyang.. takkan aku sorang nak bedal.. so aku pun buat2 kenyang ler. Dalam keter.. aku pun bgtau yg aku teringin nak tambah lagi.. incik hubby aku ketawa sambil berkata " Naper awak tak cakap ... malulah tu ".. Tau takper.. Harga pun kira agak murahlah rm 21.00 tapi berbaloi lah sebab byk sangat lauk2 yg dia letak..


P/s: Malam raya hajatnya nak pi lagi laa

Monday, August 30, 2010

Kad hari raya... Untuk semua


Selamat hari raya buat bloggers dan followers mamathieya,
Di sini, mamathieya ingin memohon maaf sekiranya ada n3 yang membuatkan
kalian tersinggung..
Di harap kalian semua, bergembira menyambut hari lebaran..
P/s : Jgn lupa copy kad ini letak kat sidebar korang yerkk..

Saturday, August 28, 2010

lagi 13 hari mau raya..

Uiks.. sedar tak sedar kita dah menghampiri penghujung Ramadhan..aku rasa cam baru jer berpuasa.. ishh dah nak raya rupenya kita ni ek..
Cam mana dengan persiapan raya ??
Aku plak dah prepare awal2 lagi.. untuk raya tahun ni ,aku just budget 2 pasang baju dress.. ( aku ngan adik2 aku dah berpakat nak bertema kan dress, so sedondon jer kiter org ni, maklumlah beli dari butik yg sama ) Thieya toyiee yg paling best.. baju kurung dah 4 pasang, plus ngan skirt lagi, jeans tshirt.. bla..bla.. pendek kata sebulan beraya lah thieya toyiee aku. Nak buat cam mana.. nenek, tok, mak2 sedara yg excited terlebih mau belikan baju untuk thieya aku ni ( lega sikit mama ngan papanya ) Incik hubby plak, katanya nak pakai baju raya tahun lepas ..bukan aper takut kene kerje.. sia2 jer melaram baju baru kalau pakai sekejap. Nampaknya aku ngan thieya jer lah yang melaram sakan ..huhuhu..

Biskut raya.confirm aku tempah ngan mak sedara.. Homemade punya... nak harapkan aku.. alamaknya tak menjadi lah biskut.. tapi aku ada perancangan nak buat kek kukus sarawak..depends lah cam mana especially thieya tu. . Tahun ni dah macam kering idea nak buat aper untuk juadah santapan. Umi tanya aku nak masak apa.. aku pun cakaplah nasi tomato, dalca ngan ayam goreng berempah.. aku buat dalca ngan goreng ayam.. ketupat gerenti ada pasal tiap2 tahun malam raya akan ada org yang hantar.

Fuh.. sumer dah plan.. macam lagi 3 hari lg nak raya.. ceewahhh.. poser pun tak cukup, sakan nak raya..

p/s: dulu aku terima duit raya.. skrg aku kene bagi duit raya. luckly thieya will get more duit raya.. mama pau sikit yerr

Tuesday, August 24, 2010

growth spurt...

Growth spurts
By Kelly Bonyata, BS, IBCLC

Most babies go through several growth spurts (also called frequency days) during the first 12 months.

What is a growth spurt?

During a growth spurt, breastfed babies nurse more often than usual (sometimes as often as every hour) and often act fussier than usual.
The increase in baby's milk intake during growth spurts is temporary. In exclusively breastfed babies, milk intake increases quickly during the first few weeks of life, then stays about the same between one and six months. As solids are gradually introduced after six months, baby's milk intake will gradually decrease.
Physical growth is not the only reason that babies may have a temporary need for increased nursing. Babies often exhibit the same type of behavior (increased nursing with or without increased fussiness) when they are working on developmental advances such as rolling over, crawling, walking or talking. Mom's milk is for growing the brain as well as the body!

When do babies have growth spurts?

Common times for growth spurts are during the first few days at home and around 7-10 days, 2-3 weeks, 4-6 weeks, 3 months, 4 months, 6 months and 9 months (more or less). Babies don't read calendars, however, so your baby may do things differently.
Growth spurts don't stop after the first year - most moms notice growth spurts every few months during the toddler years and periodically thereafter on through the teenage years.

How long do growth spurts last?

Growth spurts usually last 2-3 days, but sometimes last a week or so.

What is the best way to handle a growth spurt?

Follow your child's lead. Baby will automatically get more milk by nursing more frequently, and your milk supply will increase due to the increased nursing. It is not necessary (or advised) to supplement your baby with formula or expressed milk during a growth spurt. Supplementing (and/or scheduling feeds) interferes with the natural supply and demand of milk production and will prevent your body from getting the message to make more milk during the growth spurt.
Some nursing moms feel more hungry or thirsty when baby is going through a growth spurt. Listen to your body -- you may need to eat or drink more during the time that baby is nursing more often.


rujukan :http://www.kellymom.com/bf/normal/growth-spurt.html

patutlah hari ni..thieya toyie maragam..rupanya dia dalam peralihan bulan.. umi aku kata dia tak nak makan sgt.. asyik panggil "mama...mama.. chuchu (susu) . Umi aku bg soya dia tak nak, buat nasi goreng makan sesudu dua.. pastu memanjanglah meragam dia. Aku plak dok kat hospital teman nenek incik mucuk buat fisioterapi.. adei.. biler aku balik dia dah tido . emm.. aku tunggu dekat dia.. tetiba "chaks" ... "mama..mama" buat mulut berdecit sambik tunjuk kat 'B' aku..
Aku tanya dia " aper dia yunk" cakap... then dia cakap " chuchu".. hik2.. .. pastu selang 20 min dia nak susu aku lagi.. memang hari ni aku perasan dia agak kuat hisap susu berbanding sebelum2 ni. Satu lagi perubahan yg obviously aku nampak .. dia agak moody, sudah pandai memberontak.. tido yg agak lama dan yg paling best dia rapat ngan aku balik.. selalunya jual mahal ngan aku especially depan tok2 and nenek2 dia.

Ok.. hari ni genap thieya berusia 17 bulan ( 1 thn 5 bulan ) dan aku masih lagi menyusukan dia tanpa campuran formula milk.. Harap2 aku boleh berjaya menyusukan dia sehingga 2 thn.. doa kan aku yaa

Sunday, August 8, 2010

Bila mama tunggang kuda...

Oppss... tidak ada unsur2 18 sx yer dalam n3 aku ni ek.. betul.. try scroll ke bawah.. tu die.. aku ngah naik kuda. Kuda kepunyaan keluarga mentua aku.. Tiap2 hari jumaat and sabtu pak mentua aku akan buat pony ride dengan mengenakan rm 2 untuk sekali pusing.. aku ?? free jerlah.. hehehe.. Kuda yang aku naik ni namanya Dewi.. oklah jugak tak byk karenah. cuma aku yang banyak songeh.. maklumlah dah lama tak naik. incik hubby aku guide kan aku.. biler dia tgk aku dah confident so slowly dia lepaskan aku riding sorang diri.. still dalam improvement especially kat tgn tu..( incik hubby aku kater tgn aku ni kerasan.. kene lembut sikit baru boleh feel kuda)

Sempat berposing.. incik hubby aku beria2 nak snap pic ni.. tu muka poyo jer..

Ni kira maintain oklah.. hik2.. thanks to incik hubby aku sebab banyak membantu aku dalam bab2 kuda ni.. rasa gian plak nak riding.. hik2

Kalo ader sesaper nak rasa naik kuda..dtglah ke kota bharu.. dekat dengan balai besar di hadapan bangunan LHDN.. operasi akan dihentikan seketika untuk mengimarahkan bulan ramadhan. Insyallah akan disambung selepas raya.. hik2 cam advertisement jer

Monday, July 26, 2010

thieya dan ice cream..


Bersungguh beno anak aku makan ice cream.. siap comot2 lagi.. jangan tak tau.. ice cream kit kat tu dia bedal sorang.. kemaruk sgt la tu.. yerlah aku kan fussy sikit pasal makanan ni.. tu tak boleh ni tak boleh... entah naper aku kalah ngan dia malam tu.. yerlah.. siap buat mulut berdecit cam anak burung kelaparan plak tu buat plak muka manja ( cam kucing dalam shrek ) cam mana mama ni tak cair ooo... Takperlah thieya.. sebab thieya dah genap 16 bulan ( baru jer tu ) mama bagilah makan ice cream and chocolate tapi kene ada limit yer... ceewaahh macam lah anak aku tau limit2 ni.. Tapi yang sadisnya time nak gosok gigi dia.. adei.. boleh menangis cam kene bantai tu.. nenek aku plak igt aku buat kasar kat cucu dia.. punyala dia belek berus gigi tu.. "Ni berus mana boleh pakai.. nanti nenek umi cari lain " adeh salahkan berus gigi plak.. padahal itu lah berus gigi yang sesuai untuk dia.. sabo ajerlahh

Aku Paling Tak suka........

Aku paling tak suka kalo time aku tengah cakap tetiba jer ada yang menyampuk.. kalo menyampuk sebentar aku boleh sabar lagi.. kalo menyampuk terus buka citer baru.. tak ke citer aku ni tergantung ker ( kalo karangan sure cikgu tulis besar2 'cerita anda tergantung')

Aku betul2 tak faham naper ader makhluk sebegini. bayangkan kalo kene kat tempat diorang .. sah2 tarik muka 14.. yang lawa jadi kelawa. Tapi kalo aku.. boleh buat derk jerr.. cam aku ni takder perasaan..

One more thing.. ( ada yang nak menyampuk ke.. ?? ) time kita ni citer punyala bersungguh2 alih2 dia buat tak tau plak.. tak pun dengar tak dengar sama banyak.. hello.. aku bukan suruh ko menghayati sepenuh nya citer aku.. cukup jadi 'A GOOD LISTENER ' aku sudah appreciate.. takpun kalo memang tak nak dengar orang bercerita tak boleh sebut "EXCUSE ME.. 5 MINUTES ' ke.. takpun " KEJUP YER.. ADA HAL.. NANTI..... " kalo memang rasa tak nak dengar pun tolak lah elok2.. ni tetiba angkat punggung terus blah camtu jer.. Fuh.. kalo kene time ngan makhluk ni bercerita.. beria2 panggil kita. siap tarik tangan segala.. plak tu dia tak bg kita buat keje aperpun.. hatta nak sikat rambut pun dia marah... takut termiss chapter.. nasib baik aku ni bolehlah dikatakan 'A GOOD LISTENER ' tadah lah telinga ni nak dengar citer.. mata pun berkelip 5 min sekali takut termiss aksi2 stunt.

Nasib baik blog ni takder sentimen camtu.. aku nak tulis sampai satu hikayat ker.. takder yang menyampuk.. cuma aku tak tau lah ada yang baca ke tak N3 aku yang ntah aper2 ntah ni.. (hopefully baca ek.. tak comment pun takper.. be ' A GOOD FOLLOWER ')

Sunday, July 18, 2010

Thieya ada Keter...


Jeng.. jeng.. lihat lah keter baru Thieya.. Jip askar lagi.. siap ada meriam kecik lagi kat depan, nak tembak saper ye ??? Ni penangan incik hubby aku lah... ngidam nak beli keter tuk thieya ni. Rupa-rupanya dah lama dia survey..sampaikan pekerja kedai tu kenal . Siap boleh kata lagi "kali ni confirm ek bang.. tak tanya lagi kan ".. Aku mula2 was2 gak nak beli bende alah ni ,bukannya murah.. rm 300 tuuu... maunya thieya tak mau naik..tak ke haru ke tu.. Mula2 beli tu kekonon nak try lah dalam umah.. pergh..thieya buat hal plak.. dia tak nak naik.. incik hubby aku senyap jerlah tak kata apa.. nak marah ??? anak sendiri ma.. lagipun dia yang ngidam nak beli.. aku ni plak men'cool' down kan incik hubby aku.
Petang esok nya.. aku bawak lah bende alah ni turun kat luar (seperti dalam gambar kat atas tu ) berat gak.. aku letak thieya dalam tu.. nasib baik jip ni ada remote control so kita boleh kawal in case dia tak pandai guna stereng ngan pedal tu dan sememangnya thieya tidak pandai pun. Aku pun mengerakkan jip tersebut.. fuhh.. nasib baik dia tak jerit2 cam semalam.. apa lagi satu rumah aku tawaf.. dia punyalah suka.. siap berdiri buat tabik nazi lagi. Aku pun call incik hubby aku " Nasib baik ..berbaloi jugak rm 300.. "


Thursday, July 15, 2010

RM 350 jer...

Hik2.. rasa malu plak nak tulis n3 ni tapi baik share jugak kan..

Cam ni.. aku kan tgh survey keje.. survey punya survey aku tgk lah satu jawatan ni 'sebagai kerani' kat sebuah syarikat construction. Ada gak mention keje cam mana.. angkat phone, filing dan typing surat. Bila attend interview akan buat test typing. So aku kira boleh lah kalo dalam bab2 ni. Rasa cam berminat, jadi aku pun call lah..


Kerani (i guess) : Selamat petang, syarikat ***

aku : Selamat petang.. cam ni saya ada terbaca job advertisement dalam ******.com
Jadi saya nak tanya.. berapa gaji yang di tawarkan..sebab tak mention dalam
advertisement tu

kerani : Em.. Rm350 ( nada perlahan )

aku : Tak dengar lah.. berapa ekk ?

kerani : Rm 350 ( sedikit kuat.. tapi aku dapat dengar ) Sebab keje tak banyak kan..

aku : Oh..gitu.. kalo begitu takperlah.. Assalamualaikum..

...................................................................................................................

Hik2.. aku rasa patut ke aku gelak ke aku terkejut ke aku pengsan.. Yerlah aku tau lah cost of living kat kelantan ni rendah tapi jgn lah sampai down sgt gaji tu.. RM 500 aku boleh consider lagi.. RM350.. aku bayar keter aku jerlah.. hik2..

Aku bgtau kat incik hubby aku..incik hubby aku kata "tak payah lah yang.. RM 300 tu pun dah duit minyak.. mana nak makan lagi.. awak keje nak ringankan beban saya.. tak pasal jadi beban plak ".. yerlah incik hubby ku..

Wednesday, July 14, 2010

Awas !!! Jaga Mulut Anda

N3 ni bukan nak warning pader sesaper, tapi nak bagi peringatan pada parents di luar sana. Kalo berhadapan dengan anak especially yang baru nak blaja pot pet, mintak tolong lah, jaga mulut anda, jangan sebut perkataan bukan2, jangan bercakap kasar, kerana segala yang terkeluar dari mulut anda itu bakal diikuti , disebut oleh anak anda kelak.

Ada satu peristiwa berlaku sewaktu aku membawa nenek aku ke hospital. Sewaktu aku menunggu giliran untuk pemeriksaan, ada seorang perempuan agak muda lagi, dan seorang kanak2 lelaki yang aku agak dalam 3 tahun duduk di sebelah aku. Aku.. seperti biasalah peramah.. menegur perempuan tu. Oh.. rupa2nya kanak2 lelaki tu anak sulung nya. Em.. buas gak anak dia ni, memang tak boleh duduk diam. Banyak perbualan kami terganggu dek karenah anak nya ( nasib baik thieya takder sekali ). Mungkin kerana tak tahan dengan kebuasan anak dia tu, perempuan itu mengangkat tangan konon2 nak pukul . OMG !!! nak tau apa terjadi.. kanak2 lelaki tu, menyebut "MUNG BODO" dalam pelat budak2 lah. Perempuan tu hanya tersenyum (maybe nak cover kot ). Tak tau nak kata apa lagi, nasib baik nenek aku ada masalah pendengaran sikit, kalo tak memang kene khutbah lah perempuan tu.

Apa yang boleh aku katakan, walaupun perempuan itu tak cakap aper2 tapi aku boleh agak, anaknya itu mungkin selalu mendengar perkataan itu diucapkan. Jadi lama2 kelamaan perkataan itu dah simpan dalam memory dia. Cuma wrong place wrong time kanak2 tu terlepas cakap.

harap2 thieya tak macam tu. so far perkataan yang kuar dari mulut dia mostly yag elok2 jer.. maybe umi aku dah remind kan aku, jgn sebut perkataan tak elok depan anak since aku belum kawen lagi, jadi aku tak pernah sebut yang tak elok depan2 thieya.

Tuesday, July 13, 2010

Mama yang desperate...........

Chups.. jangan fikir bukan-bukan yerk.. (ntah2 aku sorang jer kot yang fikir camtu )sebenarnya mama sorang ni desperate nak keje. Thieya pun dah 15 bulan , jadi aku rasa aku patut keluar dari kepompong kehidupan seorang surirumah sepenuh masa kepada seorang ibu yang bekerjaya


Sebenarnya,niat aku yang suci murni ni dah lama terbantut dek kerana pelbagai faktor.. yang paling aku khuatirkan.. thieya.. mula2 target keje biler thieya cukup setahun tapi rasa cam tak boleh lagi lak plak.. so aku meng'extend'kan niat aku dan sekarang aku rasa tak boleh dah nak tangguh2..

Aku sekarang dalam proses survey mencari keje, berdasarkam syarat2 yang incik hubby bagi, aku boleh keje tapi jgn sampai malam. sebab malam tu jerlah yang dia ada untuk bersama dengan keluarga, dan yang paling penting ialah 'THIEYA'.. keje ..keje jugak jgn sampai thieya terabai.. tu dia.. syarat2 incik hubby bagi kat aku. So aku kene berhati2 dalam memilih keje ni. Em.. buat permulaan aku byk survey dalam internet... aku bukak mudah.com, jobmalaysia,jobseeker, dan sebelum ni aku dah register ngan spa dan spp. So far.. aku baru sajer selesai interview SPP (suruhanjaya perkhidmatan pendidikan ) untuk jawatan pembantu pengurusan murid, hopefully dapat.

Dalam bab2 nak cari keje ni jugak, selain dari syarat2 yang incik hubby bg, aku kene consider beberapa perkara, gaji , jarak tempat keje, task aku,masa keje. Aku bukan cerewet memilih keje tapi biar berbaloi. Kalo gaji seciput, tempat keje jauh, task entah aper2, tak ke naya tu. Aku keje ni pun sebab nak ringankan beban incik hubby aku, yerlah dia sumer kene tanggung. Dari ansuran keter, insuran lagi, ansuran moto lagi, bil telefon lagi.. dan yang seangkatan dengannya. Kadang2 kesian gak aku nengok dia. Aku rasa cam aku ni useless pun ada, selfish pun ada gak. Rasa macam org sekeliling tengah kata kat aku "TAK KESIAN KE KAT LAKI TU.. ANAK DAH BESAR.. KEJELAH.." sekurang2nya aku boleh bayar kereta ke bil telefon ke kan.. ( baik jugak aku ni ) Nasib baik thieya ni nyusu badan, kalo bagi formula milk, aku rasa bankrup dah incik hubby aku ni..

Aku harap sgt, moga2 dapat jugak aku bekerja...

Finally.........

Finally....... Akhirnya 'terbuat' gak n3 untuk bulan ini.. would be the first n3 on july.. hik2.. Aku ni nak kata malas tak gak.. time datang idea mencurah2 cam air paip datang lah jugak kemalasan ku nak menaip.. akhirnya idea tu membengkak dalam otak ku and burn gitu jer.. Dahtu biler rajin nak buat n3.. idea aku dah pun hangus terbakar.. Sudahnya jadi lah n3 merapu macam yang aku tgh taip skrg ni..

Sunday, June 27, 2010

Keje Gila..

Sah.. memang aku dah gila..tengok dah kul baper skrg... Masa untuk tido tapi aku dok bersengkang mata surfing ntah aper2 ntah.. buka youtube, search macam2 lagu..pakai headphone takut thieya terjaga kecuali dia terjaga sebab dengar radio buruk aku ni.. hik..hik.

Ngantuk.. ntah aku tak rasa lagi nak tido.. menguap tu menguaplah tapi mata aku tak mo pejam.. tgk jer lah thieya dok peluk 'gawo' dia tu..

Ni lah kijoaan mama thieya time hubby takder.. automatik dia tak leh tido.. tu tanda nya suami kene ada dcc.. hik2... manja gak aku ni yer.. kalah 'gemuloh' meebo aka kucing aku luu.. mati sebab kureng kasih sayang..stress and mati gitu jer... Ishh.. simpang malaikat 44 takkan nak ikut jejak kucing aku kot.. hishhhh...

Ni ha..pagi nanti nak pi tangkap gambar.. eloklah tu .. gambar zombie Kota Bharu.. WANTED !!!!! Kalo tak cantik mula aku tarik muka 14.. padahal salah sendiri tak mau tido sudahnya mata tu ala2 zombi.. ni aku pot pet awal.. untuk reminder so tak yah arr aku pot pet.. because i know what will happen... Sabo jerlahh

Tuesday, June 15, 2010

Adei... thieya cirit birit plak..

Runsing plak aku.. Baru jer aku hati aku senang tgk thieya toyiee berselara makan, hari ni plak dia berak2.. nampak tak teruk sgt, still boleh makan lg nasi , makan roti.. Tapi pengalaman lepas memang buat aku jadi trauma kejup.. yerlah dibuatnya makan tak lalu.. adeiiiiii

Call hubby aku bgtau pasal thieya, dia kater biasalah sebab dia makan banyak.. Dushhh.. rasa nak nempik2 jer nak bgtau BETAPA AKU RISAUKAN THIEYA TOYIEE . Tapi tak mau bende ni jadi besar, aku cuba..dan cuba untuk calm kan diri aku.

Now thieya toyiee sedang tido, aku lumur daun 'ketuk' (mak mentua aku ngan umi aku kata elok untuk anak berak cair ) setiap masa aku lumur kat perut dia, hopefully tak mau jadi macam sebelum ni. Nak bagi ubat ?? kalo boleh aku tak nak dah 'bersilat' dengan anak aku nak bg bende alah tu. Tak sanggup nak nengok dia terjerit2 sebab ubat tu betul2 pahit.

HARAP2 DIA DAH OK LEPAS DIA BANGUN TIDO.. SEBAB MAMA TERLALU RISAUKAN KAN KAMUU

Thursday, June 10, 2010

salah ke aku biler aku buat satu2 keputusan tanpa meminta pendapat kedua.. yup aku bukan matang sangat dalam membuat satu2 keputusan tapi aku tidak bodoh untuk menilai satu2 keputusan yang aku buat.. well .. tapi ada org tidak yakin dengan apa yang aku telah putuskan dan akhirnya berlaku percanggahan keputusan.



saper yang terasa hati ?



Aku dan yang si yang mempertikaikan keputusan





kenapa ?



Sebab aku sedih bila keputusan aku dipertikaikan dan yang mempertikai kan keputusan itu sudah tentu terasa hati sebab cadangannyan tak diterima


Penyelesaian:


Bagi aku, selagi mana keputusan aku tidak memberi kesan negatif, aku akan tekad dengan keputusan itu, tapi ada jugak aku megubah keputusan, ini ku lakukan semata-mata untuk menjaga pihak yang mempertikaikan keputusan aku. ..


Jadi adakah aku boleh membuat kesimpulan yang aku bukan seorang yang tetap pendirian atau terlalu menjaga hati orang lain ?? Entah aku pun tak tau

Kurma oh Kurma


Kenapa aku titlekan 'Kurma' ? Puasa dah tak lama so aku nak promote la kurma ni.. Pun bukan gak,. Jadi apa ke halnya.. Oklah secara ikhlas dari lubuk hatiku yg suci ni, aku akan buat satu pengakuan, 'AKU TAK PERNAH MAKAN KURMA DAN AKU TAK SUKA MAKAN KURMA'. Ehhh... ni tak tipu dan bukan gimik semata-mata. Korang kene caya gak ekk.. plz... buat mata berkelip sebanyak 30 kali.
KENAPA AKU TAK SUKA KURMA ?
Entah.. aku pun tak tau kenapa,tapi apa yang pasti setiap kali time buka posa, aku sorang2 jerlah yang bedal kuih. maybe sebab rasa kot.. pun bukan gak..sebab aku tak pernah rasa.. TAK CUTE ? Apa kaitan plak, lari dari tajuk ni..
SO KENAPA AKU NAK TULIS PASAL KURMA ?
Aku nak bgtau.. Finally, semalam bersamaan 9 Jun 2010, baru lah aku tau betapa nikmatnya buah kurma ni. Siap bedal 10 biji lagi tau..kes excited sangat la ni. Aku pun tak tau cam mana tergerak hati aku nak makan kurma ni. Cuma pada waktu itu, perut aku lapar sangat, tapi takder selera nak makan nasi. Biskut plak takder.. so aku godek2 kat peti makanan, hanya ada kurma. Jadi aku main sambar jerlah. APA YANG AKU RASA ? Wow ..lebih sedap dari cadburry coklat, dari sebiji aku 'up'kan 2 biji akhirnya goes to 10 biji.. Umi aku geleng kepala " Alahai , umi simpan kurma tu buat buka puasa sunat nanti ".. "Takperlah umi.. ni first time along bedal kurma ".. Umi aku geleng kepala ..tak tau nak kata apa lagi
Just now .. dalam2 aku menulis blog ni, aku baru terbaca yang kurma adalah salah satu sources untuk menambah susu instead of pegaga, soya, etc.. memang sebelum ni aku pernah baca tapi hanya sepintas lalu jer. Jadi aku telah membuat satu kebaikan untuk anak aku, makan kurma untuk menambahkan susu badan, so thieya toyiee akan dapat susu yang secukupnya.

Tuesday, June 8, 2010

baby thieya kene cirit birit

Hari ni sudah 5 hari Thieya Toyie kene cirit birit. Cirit birit ke ? Entah lah ... Apa yang aku tau cirit birit ni, boleh dikatakan setiap jam bb poo..poo, pendek kata, sehari tu , berbelas2 pampers jugak lah kene tukar. Tapi condition Thieya Toyie lain sikit, Dia cuma berak at 2 kali sehari, yang wajib waktu pagi, dan petang. Kenapa aku kata Thieya toyiee kene cirit birit ? Pasal stool dia ala2 kuning, bau dia punya lah busuk dan setiap kali dia poo..poo, mesti bersembur. Tapi yang pastinya stool dia takderlah cair. But still aku nak consider sebagai cirit birit.



Disebabkan Thieya Toyiee kene serang cirit birit maka aku terpaksa menyediakan makanan lembut seperti bubur (macam mula2 introduce solid food ) itupun aku buat atas nasihat doctor. Beliau menasihati aku agar memberi makanan lembut untuk 'merehatkan' ususnya. Agak tertekan jugak aku, sebab Thieya Toyiee tak mau langsung makan bubur tu, yerlah dah tekak dia dah biasa dengan makanan sedap, tetiba nak kene makan bubur kosong, memang boikot teruslah budak tu. Tapi Alhamdulillah, dia nak gak hisap susu aku walaupun sekejup. sekurang-kurangnya ada jugak zat yang masuk. Aku pulak demi untuk melihat dia sembuh, terpaksa meng'stop'kan dan meng'had'kan beberapa jenis makanan dan minuman antaranya milo dan aiskrim, sebab tak nak beri effect kepada dia. Aku banyakkan memakan multivitamin, spirulina dan air soya.



Aku harap Thieya Toyiee akan cepat sembuh. Kesian aku tgk dia. terjerit2 bila dia terberak ( time dia tido,so aku kene kejut dia untuk bersihkan poo..poo ) dan kesian kat aku sebab hari2 kene cuci cadar.





INFO MENGENAI CIRIT-BIRIT (DIARRHOEA)



Biasa berlaku pada kanak-kanak dan akan baik dengan sendiri tanpa menyebabkan komplikasi-komplikasi lain.


Diarrhoea ialah satu keadaan dimana saluran najis menjadi longgar dan keadaan najis berair. Najis akan keluar dengan lebih kerap. Terdapat dua jenis diarrhoea :


Diarrhoea akut - Terjadi dengan tiba-tiba dan berterusan kurang dari 2 minggu > Thieya toyiie dalam kategori ni


Diarrhoea teruk (kronik) - berterusan hingga lebih 2 minggu >>> mintak dijauhkan


Cirit birit atau diarrhoea berlaku disebabkan oleh jangkitan pada usus yang juga disebabkan oleh makanan atau air yang tercemar. Ia juga boleh berlaku bukan sebab jangkitan tetapi kes ini jarang berlaku.


Punca-punca jangkitan



  • Tranmisi - berlaku daripada individu lain ke individu lain

  • Bakteria - Shigella, Campylobacter,Escherichia coli

  • Virus - Norwalk virus, rotavirus >>> Yang thieya toyiee kene

  • Parasit - Giardia Lambdia, Entamoeba histolytica

Bukan Punca Jangkitan



  • Tolenrasi terhadap makanan -Tiada tolenrasi terhadap laktosa

  • Reaksi ubat-ubatan

  • Pengambilan antibiotik tertentu

  • Penyakit berkaitan usus - Inflammatory bowel disease ( sejenis penyakit dimana usus tidakdapat mencernakan lemak ) Functional bowel disease (penyakit fungsi usus ) Irritable bowel disease (radang usus )

Tanda-tanda Diarrhoea

  • Perut rasa memulas dengan lebih kerap >>> tak tau.. tgk thieya toyiee biasa jer
  • Cirit Birit >>> tanda utama, berak sebelah pagi ngan petang jer
  • Mual dan muntah-muntah >>>> takder plak tgk thiya toyie muntah, tapi muntah sebab makan ubat ader
  • Demam >>>> takder lagi so far
  • Hilang selera makan >>>> pada bubur nasi, tapi tgk makanan lain siap buat mulut burung.. sian plak nengok
  • sakit perut/kejang >>>> takder plak
  • perut kembung >>>>>>> tak sempat perut tu kembung hari-hari nenek dia sapu minyak angin..

Sumber : www.infosihat.gov.my

\











Thursday, June 3, 2010

bebelan di pagi hari

Dulu aku igt lagi waktu zaman mula2 internet ada kat Malaysia... kirenya sesaper yg boleh menguasai internet memang tabik spring la.. kalo umah sesaper ader internet memang jadi port lepak sebab nak tgk gamak nya internet tu berfungsi.. Dulu mula-mula internet ni diperkenalkan takder takdernya broadband, streamyx, wifi, hot spot ke. Yang ada cuma dial up connection tm net, aku igt lagi time tu security cukup rendah al-maklumlah baru2 lagi, username ngan pass boleh share ramai2, kekadang tu amik yang saper ntah.. gunalah sampai kene bar.. time tu plak cyber cafe tumbuh bagai cendawan, plak tu service dia memang mahal giler la..

Mula-mula aku dapat internet tu.. first thing yang aku buat ialah buat email.. Ceewaahh punyalah bangga ada email.. kalo tulis dalam autograph ke sure letak email address, menyampah aku... Pehtu biler dah rasa terer sgt , mula lah berjinak2 ngan MIRC ataupun Internet Relay Chat.. Tak kisah berjam2 ngadap PC, tido pun tak tak cukup, siap berebut dengan adik lagi.. nak tergelak pun ada.. apertaknya.. ada gaduh2 lagi dalam MIRC tu, war script la , ada pangkat lah , ada channel lah.. ish memang kalo cerita 7 hikayat tak habis lagi.

Nowdays, ahaks, macam buat karangan plak,internet adalah satu keperluan, pendek panjang kater semua org ada internet. Ada broadband, ada WiFi ada Hot Spot, nak pakai streamyx pun boleh. Facebook.. semua org ader.. yang sekecik kecik sampai yg dah tua.. tu tak masuk lagi tweeter, blog , myspace, dan entah aper2 lagi. Cuma satu jer aku nak remind.. cewaahh macam duta internet plak.. manfaat kan internet dengan sebaik mungkin dan............ yg ni penting ni untuk ibu2 termasuk aku la, internet, internet jugak..jangan sampai keluarga terabai.

Wednesday, May 26, 2010

Untitled

Tetiba aku jadi teringat zaman waktu mula-mula kenal dengan hubby aku. Macam dalam lagu Juliana Banos 'Cinta Gila' aku dan dia memang totally different, dia seorang yang meminati sukan berkuda aktif dalam dikir barat. Aku plak, seorang yg suka mengadap komputer, surfing, dengar radio, baca buku. Tapi disebabkan sayang 'giler' dekat dia, aku pun try-try untuk berjinak2 dengan sukan berkuda. Nasib baik hubby aku ni begitu understanding, dia tidak pernah paksa aku untuk follow hobby dia. Cuma setiap kali kami ber'dating' port yang dia akan bawa ialah tempat lumba kuda (sekiranya ada lumba kuda ) selalunya pada hari Jumaat petang bersama famili dia. Dan setiap malam Isnin dan Rabu, dia akan membawa aku pergi berlatih dikir bersama -sama kumpulan nya.

Pada mulanya aku rasa macam berada dalam dunia lain plak, bingung pun ada, yerlah biler kita buat sesuatu yang tak pernah kita buat. Tapi hubby aku ni tak biar aku terkontang kanting cam tu, sekiranya di tempat kuda, dia akan bg penerangan pasal kuda, tak kira lah apa pun asal kan berkaitan dengan kuda. Sama jugak di tempat latihan berdikir, dia pada ketika itu sebagai 'Jogho' (Juara ) akan mendendangkan beberapa buah lagu, selepas itu dia akan menerangkan apa maksud lagu tu ( aku ni nama jer anak kelate , tapi byk loghat aku tak faham, kene plak lagu dikir barat, memang pening lah ) Lama-kelamaan aku mulai suka pada sukan berkuda dan dikir barat.

Sehingga ke hari ini , aku masih lagi menjadi peneman setia sekiranya diajak ke tempat perlumbaan kuda, dan aku mulai minat terhadap lagu dikir barat yang dulu satu ketika aku 'kureng' untuk mendengarnya, walaupun hubby aku tidak lagi berlatih dikir, sekali sekala kami akan pergi melihat kumpulannya berlatih. Dan yang paling aku tak sangka ialah BB Thieya turut mengikut jejak langkah papanya. Macam kater mat saleh "Like father Like Son". Tak takut untuk pegang kuda, dan minat lagu 'aye seramo' serta 'kelate kito'.

Gitulah kisah aku dan laki aku serba sedikit. Bak kater org kalo dah sayang 'giler' ni, kita sanggup buat apa sahaja ..chuppp bende-bende yang elok lah.. cam aku ni ha... Thanks Mucuk for being my hubby and my friend. You are the best and still be the best. Luv You..

Saturday, May 22, 2010

Cerita di Klinik..

Patutnya cerita ni aku dah tulis lama dulu tapi sebab internet problem, so aku terpaksa peramkan citer ini dalam otak aku ni... Ceritanya berlaku dalam bulan lepas.. time tu aku bawa anak aku untuk diberi ubat cacing, As usual kene ader sesi timbang, so setelah ditimbang, Alhamdulillah berat Thieya dah naik dari 7kg ke 8 kg.

Selepas sesi timbang menimbang, ada 2 orang nurse datang untuk menyoal balas, sorang nampak tua sikit yang sorang tu agak muda lah, yang tua tu banyak bersoal tentang pemakanan thieya, apa yang aku beri makan, timing makan.. aku pun explain lah lebih kurang .. cuma aku cakap yang thieya still kuat menyusu walaupun dia dah lalu makan. So nurse yang tua ni tanya lah aku pulak susu cap apa yang aku pakai, aku pun kater lah susu cap gantung dalam nada gurau2 gitu. Nurse tua tu tanya balik kenapa aku tak bagi susu tepung. Aku pun kata lah, susu saya mencukupi , kalo tak bagi sehari memang bengkak lah. Pastu tetiba nurse tu membebel, antaranya dia mengatakan aku ni obses pada susu ibu, sampai tak nak campur susu, itu sebab anak nampak kecik jer. Aku pun terkedu kejup, "Biar betul, nurse ni ?" Takkan anti susu ibu plak. Aku tanya dia , kenapa tak suka ibu bagi susu ibu. Dia kata, dia bukan tak suka ibu bagi susu ibu, tapi takkan sampai setahun, apa dah takder susu lain ke nak bagi. Lagi kata dia, susu ibu hanya sampai 6 bulan, jadi kenapa perlu bersusah payah. Aku pun kata lah, tak salah kalo menyusu sampai setahun, sedangkan dalam Al-quran pun cakap kene menyusu anak sampai 2 tahun. Nurse tua tu senyap kejup, tengok aku atas bawah, yerlah aku pakai kemeja ngan seluar tiga suku, rambut siap highlight lagi, maybe dia igt aku ni jahil kot.

Tiba-tiba dia tanya aku, ada ke 'literature review' yang mention susu tepung ni tak elok, tak berkhasiat. Aku pun kater lah, bukan nya tak elok, tapi kita dah ada yang terbaik kenapa perlu ada pilihan kedua, lagipun ader ke 'literature review 'yang kata susu ibu tak elok untuk baby lebih atau pada usia 6 bulan. Nurse yang muda tu senyap jer tgk aku ngan nurse yang tua ala2 berdebat. Perangai aku lah, selagi org tak mengapikan aku, selagi tu aku tak sembur, tapi kes nurse tua ni memang sedikit meng'hot'kan aku lah. Nasib baik, tak jadi 'balah' besar, kalo tak mau aku direject dr klinik tu.


Sunday, April 11, 2010

aku ditag.. hik.hikk

Aku di tag oleh adik ku sendiri rupenya.. hik222

1] Adakah anda merasakan anda hot?

Im hot mama.. yeah... tetiba jadi gelenya


2] Upload wallpaper pc/laptop anda gunakan sekarang?

Ini laptop awam.. tak boleh upload


3] Cerita pasal gambar ini?

Nak citer mendenya..


4] Kali terakhir makan pizza

Uiks.. sama ma sis di pizza hut KB Mall..


5] Lagu terakhir aku dengar?

Aku ada kerana kau ada by radja.. dengar lam youtube jer


6] Apa anda buat sambil menyelesaikan tag ni?

sambil usha2 si kecik ni takut terjaga, habis keje aku (keje ke )


7] Selain nama sendiri, anda dipanggil nama apa?

along, dayah,yah, nurul, ebek (suami aku yg panggil )


8] Tag lagi 5 orang siapa yang anda nak tag.

-kakna

-Uncle Dan

-laila

- cici

- Humaira


9] Siapa orang nombor satu bagi anda?

adik yg best..


10] Katakan sesuatu pada orang no.5

BB humaira yg sangat comel..


11]Nombor 3 ada hubungan dengan siapa?

sepupuku..


12]Kata-kata cinta kepada nombor 4

alamak.. kang jadi lain plak.. Love u babe, jg bb dalam perut tu ekk


13]Berikan 5 yang anda tahu tentang orang tag anda

1.Mulut byk, garang tu..tapi sensitif gakk

2. Inteligent and talented

3. Berkarisma, a lovely sis

4. Cerita blog yg best.. memang kalo buka blog.. blog cici antara yg dibuka

5. Suka tgk humaira.. cute




Thursday, April 8, 2010

Bertimpa-timpa

Betapa berat ujian yang melanda diri ku, bermain dengan emosi dan perasaan. Tak dapat ditahan lagi air mata berjujuran,memikirkan nasib yang bakal menimpa. Ingin rasanya ku memejamkan mataku dengan harapan ia akan segera berakhir. Ingin rasanya ku pergi jauh, namun melihat si kecil ku terlena di sisi, membuatkan ku sebak seketika.

" Sayang anak mama... satu-satunya penawar duka mama, penghibur mama di kala mama sepi.. Maafkan mama andainya hari ni senyuman mama tidak terukir, keletah mu tidak mama hiraukan, bukan bermaksud untuk mengabaikan mu, tetapi situasi yang membuatkan mama begini,sayang.. "

Ya, Allah ujian apakah yang telah Kau berikan pada ku, adakah itu tanda yang selama ini aku mengabaikanMu ? Aku memohon padaMu Ya Allah, agar dikurangkan penderitaan ku, aku tak sanggup anakku melihat keadaan aku begini. Aminnn



Tuesday, April 6, 2010

Biarlah

Orang kater,
Anak aku ni gelap,
Tak secerah mama dan papa,
Tapi takper,
Biarpun kulitnya gelap,
Hatinya putih bersih
Orang kater,
Anak aku kecik,
Baby lain debab,
Tapi takper,
Biarpun tubuhnya kecik
Namun hatinya berani,
Jiwanya kental,
Tidak kisah anak aku hitam atau putih,
Kecik atau besar,
Yang penting zat dan darah yg mengalir dari tubuhnya
adalah dari
SUSUKU !!!!

Kisah Troli

Sebenarnya aku nak citer bende ni semalam tapi aku tak tau nak start cam mana.. Well hari ni aku rasa nak sempoi2 jer nak tulisnya ( sebelum ni pun agak sempoi jugak kan ? ) Ceritanya begini :

Aku ngan Baby Thieya serta mak sedara aku pergi ke tesco, bukan nak shopping tapi nak bayar bil telefon. Ntah langkah kanan ke langkah kiri ke aku pun tak tau, tetiba ada pameran beserta jualan HP yg harganya consider murah GILER !!! hajatnya nak pi usha2 lah jugak tapi memandangkan cuaca yg very DA HOT aku mengcanselkan niat ku.. so aku terus mencari parking dalam basement. At first tu, aku nak cari parking yg dekat ngan entrance, kan selalunya untuk parents yg ada anak2 kecik tu.. tapi aku tgk semua penuh, selalunya dalam hari ahad gini sure tak penuh sebab time bebudak sekolah time keje kan.. so aku drive agak jauh sikit.. tetiba aku nampak ada lot parking kosong, agak dekat jugaklah ngan entrance, aku pun speed sikit lah takut keter lain rembat. TUP..TUP.. mak ai patut lah kosong rupanya parking tu dah penuh ngan troli, ada lah 4 -5 buah troli tersadai, ni mesti kes malas nak letak balik kat tempat asal. Habistu takkan aku nak merajinkan diri plak, aku teruskan driving.. selang 3 buah parking ada satu park yg kosong, aku pun memarkinglah keter aku. Lepas tu aku pun pegilah mensetelkan bil telefon tu. Sebab takder bende aper nak beli aku terus menuju ke car park. Setelah menghidupkan enjin, memasukkan gear reverse, aku mengundurkan keter aku perlahan-lahan. Tetiba... ALLAH.. aku hampir melanggar troli yg entah dari mana dtgnya, padahal tadi line clear takder troli pun, kalo ader pun sure aku alihkan dulu. Aku keluar dari keter , periksa kot2 ader calar ker, nasib baik takder aper2, aku usha-usha saper lah yg buat dajal tu, tp tak nampak org pun, musykil aku, takkan troli tu bergerak sendiri. Aku pun membawa troli tu ke tempat letak yg disediakan. Ada seorang lelaki kebetulan lalu di situ, aku tgk dia semacam jer.. tapi aku buat tak kisah lah, tetiba lelaki tu meminta maaf sebab anak dia yg tolak troli tu, adei !!! nak jugak aku tanya mana anak dia.. nak ku cubit2 jer.. tapi aku hanya mampu mengomel dalam hati jer.. Apa lagi nak dikata. dia dah minta maaf. Keter pun tak calar.

Pesanan aku, lain kali biler dah selesai shopping sila letak troli di tempat asal, bukan letak sesuka hati bukan main tolak2 gitu jer.. troli tu nak angkut barang bukan barang mainan yerr...

Saturday, March 27, 2010

JoM HeBoh di Kelate

Hari ni 26 March 2010, in history, kelantan menganjurkan 'JOM HEBOH' buat julung2 kalinya, Selama ni ore-ore kelate hanya mampu tengok JOM HEBOH di tv jer.. But now its happen at KOTA BHARU. Aku , si kecik thieya , engoh (adik ipa aku,fara) serta 2 org sepupu turut 'menghadirkan' diri ke karnival tersebut.

Setelah terperuk dalam kereta akibat 'jem' serta byk jejalan yg tutup, akhirnya sampai gak kami kat venue tu (Stadium Sultan Muhammad 4) , Hanya dengan satu perkataan 'GILOW"! cukup aku boleh katakan org terlalu ramai.. sampaikan takder ruang untuk aku buka stroller nak letak si kecik thieya, mau tak mau aku terpaksa bergilir2 ngan engoh mendukung si thieya. Thieya ? suka lah..boleh dgr lagu siap berjoget lagi.. adeii.. sampai naik kebas tgn aku mendukung si kecik tu.. Kami pegi ke beberapa booth terutamanya bahagian makanan.. Aku ?? Hanya beli susu dutchlady 11 kotak RM 10 ringgit.. Engoh - ntah borong aper ntah aku pun tak perasan

Kami melewati sebuah gerai jualan (aku pun lupa nama ape) ada sessi bertemu artis, ada pelakon yg boleh dikatakan terkenal gak lah, ikram dinzy ngan fauziah gaos (betul ke tak ejaan aku ni ) so engoh ngan 2 org sepupu ni tak lepas peluang bergambar dan berjabat salam. Cuma aku yang tak join, bukan apa, aku memang tak berapa suka dengan bende2 gini..hikk..hikk.. Ntah di mana silap nya, masa bergambar bersama ikram dipendekkan sebab ikram tak berapa sihat, Mungkin terkejut sebab ramai sgt peminat nak berjumpa. Ada sedikit kekecewaan di wajah peminat-peminat (agaknya) dan ada juga suara sumbang2 yang ntah dari mana mengutuk pelakon tu. Nak buat cam mana, ore kelate ni terlalu excited do'oh dapat jumpa ngan artis.. jadi biler pelakon tu buat cam tu, sure diorang frust habis.. yerlah bila plak ader peluang cam ni yerkk..

Jom Heboh Kelate akan berakhir pada esok hari 27 Mac 2010.. maybe esok aku pi plak ngan hubby aku.. baru best nak borong..

KELAINAN JOM HEBOH KELATE

1. Semua yg terlibat dalam karnival ni, tak kira lah krew ke, artis ke, sukarelawan ker mesti menutup aurat. So sepanjang karnival tu ada yg menutup aurat .. tutup aurat ker kalo pakai tudung ala2 siti nurhaliza,baju ketat ngan seluar sendat .. Baik tak payah pakai tudung

2. Dikhabarkan hanya artis lelaki yang membuat persembahan, kalo artis perempuan ,kene bertudung yerr..

3. Laluan ke konsert jom Heboh pada malam esok di bahagikan kepada 3 section - WANITA SAHAJA, LELAKI SAHAJA dan KELUARGA SAHAJA di pintu masuk stadium..

Wednesday, March 24, 2010

Epi Besday Thieya Boceng...

"EPI BESDAY TO YOU... EPI BESDAY TO YOU.. EPI BESDAY TO THIEYA... EPI BESDAY TO YOUUUUUUUUU................ ceeeewaaahhhh.. mama nyanyi untuk thieya boceng... well, hari ni 23 Mac 2010 Nurul Athieya Khalieda sudah cukup 1 tahun.. Bak kata mak sedara die .. " Sudah besar kamu ya " ala2 indon gitu... Aku plak, dah planning nak buat party kecil untuk si kecik aku ni... famili aku ngan famili hubby aku jer.. hik..hikk.. kekurangan budget lahhh
Mule2 tu igt nak buat spageti tapi umi aku cakap buat something yg cucu dia boleh makan jugak.. lupa plak yg si kecik aku ni tak suka mee.. dah habis fikir so kiterorang buat macaroni bakar and aku pi beli ayam goreng edlee ( ala ayam KFC.. sedap dan murah) Mak mentua aku plak dah siap2 beli cake..
Party bermula pada jam 9.30 malam.. memang dah lewat pun sebab laki aku baru sampai.. as usual ada sessi potong cake dan tiup lilin.. memandangkan si kecik aku ni tak reti tiup lilin.. jadi aku yg kene tiup.. si kecik tau nak pegang asap jer (asap mana boleh pegang..hikk..hikk ) thanks pada adik aku yg sudi jadi jurugambar tak bertauliah .. Si kecik aku nampak cute dengan baju gaun warna biru brand pony.. baju tu dah lama ayah aku hadiahkan, cuma aku peram untuk dipakai pakai hari jadinya nanti.. Tapi yg tak bestnyer, ayah aku dan adik ipa aku tak dapat join da party. Ayah aku busy dengan projek Juara Rakyat di Machang (hari2 busy ) and adik ipa aku ada tahlil.. tapi sempat gak lah ayah dan adik ipa aku merasa macaroni bakar and cake tu.
oklah.. kat bawah ni aku letak gegambar sepanjang party tu.. macam byk sgt.. hik..hik.. yg tu jer yg aku rasa macam best untuk letak dalam blog..

Tuesday, March 23, 2010

Biler aku Jadi Musang

Hik..Hik... perihal musang dan perkataan 'musang'.. pepatah ada menyebut musang berbulu ayam tapi aku lupa plak aper maksudnya,, maklumlah da lama tak masuk sekolah.. kalo yg jenis suka berjaga waktu malam dan membuta di siang hari pun dipanggil musang.. alahai sian ko musang takder pun yang bebaik aku dgr pasal ko.. Chuppp.. ni bukan nak buat entry pasal musang la... ni perihal aku yg dah jadi musang semenjak 2 menjak nii ..

Sejak laki aku start duty dan kebetulan lama aku tak surfing.. boleh dikatakan tiap2 malam aku berjaga sampai ke pagi.. bukan buat aper pun.. dok ngadap laptop.. lebih dari org office aku rasa.. padahal takder bende penting pun just nak update facebook, bagi makan pets aku dalam myspace, bukan forum susuibu , berbelog, baca gosip, skype... alamak banyak pulak aku bukak.. hehehe tak kabo..sedar2 dah pagi ..barulah rasa nak landing... nasib baik si kecik aku ni bgn nya lambat boleh lah aku curi time sikit tido... kadang2 tu dia bangun awal jugak, tgk mama dia tgh membuta, apa lagi dia korek biji mata aku, selak baju aku.. kekadang aku sedar aku bagi jer susu.. terlelap balik plak ..siap peluk si kecik tu lagi... Hubby aku...??? hik..hikk.. aku jadi musang time hubby aku kene stay kat tempat keje dia atau pun outstation.. kalo dia ader aku takjadi musang lah...

Siang ??? adei mana sempat aku nak surfing.. ish2 kene plak si kecik suka kacau aku.. dia lah yg tolong surfingkan untuk aku.. even dia tido ptg pun memang aku tak nyempat nak sentuh laptop ... Sian kat aku...

Sunday, March 21, 2010

BuZZZZ

Adei.... dah lama tak berbelog ni, apatah lagi nak buka www.blogger.com .. semua nya gara2 kesibukan ku sebagai housewife sehingga tak nyempat2 nak buka, nak sentuh nak lihat laptop. Entah cam mana rasa tergerak hati ni nak berbelog walaupun hari dah tgh malam.. tapi sebab excited baca blog yg tak sempat dibaca. memang aku dah ketinggalan banyak.. so aku tgk sekilas pandang blog2 yg aku follow antaranya littlehumaira ngan cerita cici.. memang aku syok sgt baca blog diorang.. hehehe...

oklah aku dah ngantukk sgt niii,,pagi esok nk kene pi cuci keter..keter dah macam brg lama.. berhabuk maa.. pastu nak pi kat tempat keje laki aku, antar seluar jeans dia.. adeiii lagi

p/s :

1. Tahniah Cik Cici... akhirnya pregnant jugak ekk .. jgn lasak2 sgt yer..
2. Happy belated buffday to Humaira.. BB thieya will follow you on 23 march 2010.. Be a good girl

Friday, January 29, 2010

Sanggupkah anda...

Aku dapat cerita ni dari website http://www.susuibu.com/, Dan aku touching sgt dengan citer ni, so aku nak share story ni kat semua blogger especially mommies yang menyusukan anak.. maybe ader yg noticed citer ni tapi aku nak gak copy citer ni >>> ayat berulang2 hampeh tul


Tentang perjuangan ibu pada zaman 80-an yang melahirkan anak tidak cukup bulan dan berikan anaknya susu ibu.... Walaupun kurang kemudahan dan pendedahan, ibu ini kuat jugak semangatnya...adakah kita sanggup berjalan kaki bkilometer slps bsalin, stay kat hospital dr subuh ke maghrib, memerah guna tangan utk myusukan anak ???
Assalamualaikum Mak..Adik rasa begitu pantas nya waktu berjalan
Terlalu bosan rasanya bila mak tanpa disisi
Sedar tak sedar hampir setahun mak pergi tinggalkan adik
Terasa baru semalam adik tidur dgn mak
Mak..
Mak igt tak adik dr kecil smpi besar
Suka tido dgn mak?Hehehe mesti mak igtkan dgn perangai
Anak bongsu mak sorang nie
Disaat spt itu lah mak suka
Bercerita dgn adik ..terutamanya pengalaman mak menjaga adik dari bayi lagi
Mak..
Mak pernah cerita kat adik
Mcm mana mak bersalin kan adik dulu
Mak cakap adik tak cukup bulan kan ??
Mak bersalin kan adik semasa
Kandungan berusia 7 bulan
Mak cakap mak mengalami kemalangan
Berlanggar dengan lori sedangkan
Mak pula ketika itu hanya
Menaiki basikal tua tuk
Menjual kuih..masa mak cerita tu
Adik sedih..sedih sangat…
Mak ingat tak?
Mak ckp mak tak sedarkan diri
Dan perlu melakukan pembedahan
Demi menyelamatkan adikT
api dengan kuasa ALLAH Adik selamat…
Mak..
Pada saat itu bermula lah pengorbanan mak
Mak ingat tak mak ada cerita kat adik
mcm mana mak menyusukan adik??
Mak cakap, adik tak boleh menyusu mak terus
Sebab adik kena duduk dlm “kotak oksigen”
Dan keadaan adik masa tu agak kritikal
Sebab mak cakap berat adik tak sampai 1 kg
Tapi mak tak pernah putus asa
Mak tak bagi doctor & misi tu
Bagi susu tepung kat adik
Mak cakap nak guna susu mak kan ??
Mak cakap dulu tak tau pasal pam2 ni
Jadi mak perah guna tangan jer la
Lagu pon mak kata kita tak mampu
Nak beli pam sebab bapak pon
Kerja sebagai tukang kebun jer
Di jabatan kerajaan mana la nak cari duit nak
Belikan mak pam& nak beli susu tepung
Mak..
Mak tau tak perasaaan adik masa tue???
Rasa macam nak cium2 jer mak
Lepas tu nak jerit mcm nie
MAK ADIK SYGKAN MAK SGT!!!!
Mak berkampung di hospital tu sampai sebulan
Mak cakap kalo nak bagi susu kat adik
Kena guna tiub yg disediakan…masa tu
Mak kata hati mak sakit sgt bila tgk adik dlm keadaan Yg mcm tue…
Lepas tu mak cerita kat adik lagi
Mak kata doctor suruh mak keluar wad
Sebab mak terlalu kat sana & adik pulak
Masik kena tinggal di d lm kotak oksigen tu lagi..
Mak tanya doctor susu mcm mana??
Dokator cakap guna susu dari hospital
Mak meronta-ronta tak nak
Mak kata mak akan hantar susu’
Doctor tak ada pilihan melainkan
Setuju dengan mak..
Bila adik Tanya mak cm mana mak hantar susu
Sebab hospital masa tu agak jauh…
Mak jawab mak jalan kaki la…
Mak…
Walaupon mak jawab ngan senyuman
Tak dapat adik bayangkan keadaan mak masa tue..
Subuh 2 mak kuar umah jalan ke hospital
Tak boleh naik basikal sbb kesan operate tu terasa lagi..
Mak tunggu di hospital smpi ler maghrib..
Mak dah perah siap2 tuk malam nnt bg nurse…
Mak.
.Mak igt tak adik ada tanya kat mak
Kenapa mak sanggup wat mcm tue??
Mak jawab mak nak adik ‘hidup ‘
Dan sihat walaupon keadaan adik kritikal..
Mak cakap hanya guna susu mak jer
Yang boleh bagi adik sihat Sebab mak cakap susu mak byk khasiat..
Bila adik tanya mak apa khasiat nya??
Hehehe mak senyum jer..mak cakap mak tak tau byk
Cuma mak tau byk antibody jer…
Tapi mak ada cakap gak..
Apa-apa pemberian dr ALLAHItu adalah yg terbaik dlm hidup manusia
Cth nya mcm susu mak nie…
Mak cakap tak der susu lain yg terbaik
Selain dari susu mak kan ??
Mak
3 bulan dah berlalu tapi mak cakap adik tak kuar lagi
Sebab adik mengalami masalah pernafasan
Oleh itu adik kena bergantung ‘tong oksigen ‘
Tapi mak kata adik dah tak dok dlm ‘kotak oksigen
‘Mak gembira kan ??? walaupon mak kena bg susu
Guna tiub tapi mak penuh sabar menjaga adik..
Mak..
Mak ada cakap selepas 2 minggu br adik kuar hospital
Mak seronok sangat2…adik tanya kenapa??
Mak jawab tu la pertama kali adik menghisap ‘tek’ mak
Hehehehe kita gelak sakan bila mak cerita kisah tue
.Mak igt tak???
Mak ...
Bila adik dah membesar mak masih menyusukan adik kan ??
Yong (kakak) cakap adik paling lama hisap susu mak
Yong cakap sampi umur adik 4 tahun..
Bila adik tanya mak naper lama sangat??
Mak jawab mak nak adik SIHAT
betol2mak tak nak adik sakit lagi
Mak...
Mak igt tak dari kecik sampai la adik tingkatan 2
Hidung adik asyik berdarah jer kan ..
Hehe anak mak nie asyik susah kan mak jer kan ??
Tapi mak tak pernah bersungut..
Mak …
Dah berbelas-belas tahun berlalu
Anak bongsu mak nie masih hidup & sihat
Anak mak ni cemerlang dlm semua bidang
Mak tentu bangga kan ??
Mak.
.Mak tau kenapa adik boleh jadi cm nie??
Ini semua kerana penat lelah mu mak
Kerana menyusukan ku..
Dari hasil SUSU mu itu la adik bole jadi mcm nie.
.Mak…
Mak igt tak semasa adik balik dr ngaji
Kain baju kurung adik terkoyak..
Adik cakap kat mak adik terjatuh kat tangga surau kan ??
Tapi sebenar nya adik jatuh dari pokok mempelam
Belakang surau tu..mak tau kan anak mak ni suka makan pelam.
Mak..
Tujuan adik menipu tu tak nak bg mak marah
Adik takut kena pukul..tapi bila malam tiba
Adik cakap terus terang jer..
Mak teus cium adik,adik tanya mak kenapa?
Mak kata mak tau adik tak kan menipu mak
Sebab nak yg minum susu ibu nya dengan baik
Hati nya lembut dan takkan sesekali nak melukai hati ibu nya..
Masa mak cakap tu adik dah nangis dah …
Mak ..
Adik teringat mak jaga anak nyah dulu..
Mak marah betol ngan nyah
Sebab nyah tak bagi anak nya susu badan sepenuh nya..
Mak cakap nyah PEMALAS…
Mak marah betol masa tue sampai mak tak bercakap ngan nyah..
Mak.
.Maafkan la nyah…
tapi mak berdegil tetap ada perasaan marah jugak
Mak kata kalo mak ada susu dah lama mak bg kat cucu mak tue...
Sampai mcm tu skali mak marahkan nyah..
Akhirnya nyah akur ..nyah pam susu dan hantar kat mak..
Baru mak senyum
Mak.
.Baru adik tau kedegilan ku dapat dari sapa
Hehehhe semestinya dari mak kan ???
Mak degil masa nyah bg susu tepung tue..
Mak tak bagi susu tepung tu kat cucu mak
Malah mak tepon nyah suruh balik susukan anak
Begiitu kuat pendirian mak..
Mak..
Sekarang adik dah besar & br start kerja
Adik seronok sgt bila dapat gaji bagi kat mak duit..
Mak pon mastu seronok kan ??
Sekarang mak suruh adik bwk balik kwn adik tue
Mak cakap mak nak kenal kan ??
Adik dah bawak balik mak…
Mak suka sgt ngan pilihan adik
Tapi mak adik tak serius lagi masa tue…
Mak marah adik…
Mak terus cakap kat kawan adik
Kalo betol suka kan adik
Suruh dia ambik adik jadi isteri yg sah..
Adik terkedu betol masa tu
Hati adik meronta-ronta tak nak kawin lagi
Pada 08.02.2008 adik kahwin jugak
Mak igt tak masa adik gi honeymoon kat langkawi
Adik bawak mak ngan bapak sekali??
Kita ada jumpa seorang perempuan nie
Menyusukan anak dia guna botol..
Mak tanya dia guna susu apa
Perempuan tu jawab guna susu ENFALAC
Terus jer mak tanya naper tak guna susu sendiri
Huhuuhu perempuan tu malu2 alah jer nak jawab
Katanya susah la..Aduhai…mak mengeluh panjang bila dengar jawapan tue..
Mak
Mak ingat tak mak berceramah panjang ngan perempuan tue
Sampai perempuan tu pergi tempat tersorok menyusukan
Anak nya guna susu badan nya..
Alahai mak ku smpi mcm tu sekali pendirian mak..
Mak
Pada awal August 2008 mak dah mula sakit
Mak cakap mak sakit pingang
Jenuh ku dah bawak ke pakar
Doctor ckp ada masalah saragh tunjang
Tak lama pastu mak mula rs kebas2
Disebelah kanan..Adik terus bawak mak pergi hospital
Doktor sah kan mak lumpuh separuh badan
Mak..
Mak tau tak cm mana perasaan adik masa tue??
Rasa nya jantung adik terhenti seketika waktu tue
Rasa nya hati ni di carik2
Rasa nya badan nie melayang2 di udara
Isk..isk…isk adik tak tahan mak …
Tak tahan tgk mak seperti itu…
Mak…
Selepas mak dikeluarkan hospital
Kami adik beradik beli
Semua kelengkapan mak
Supaya mudah tuk mak
Melakukan fisioterapi di umah
Mak..
Mak dah sebulan mak mcm nie
Tak ada perubahan tapi adik
Tak akan putus asa adik akan ikut
Semangat mak cm mak susu kan adik dulu
Mak..
Mak igt tak adik mandikan mak setiap kali
Adik balik kerja??
mak igt tak??
Ada satu hari lepas adik mandikan mak
Adik terus cium mak adik cakap kat mak
Yang adik mengandungkan??
Masa tu mak suka betol…manis betol senyuman mak
Mak
Malam tue adik nak basuh berak mak
Mak tak bagi adik dukung mak..
Mak kata takut adik gugur lak nnt sbb mak berat
Tapi adik nie degil jugak ..adik angkat jugak mak
Gi toilet ngan menantu mak tue…
Lepas tu adik pakai kan mak pampers
Tapi mak menangis …Mak kata tak sia2 mak SUSUkan adikI
sk..isk..isskk adik terus peluk mak
Sampai tertido kan ??
Ermm anak mak ni masih suka tido ngan mak tau…
Mak..
Tak lama lagi kita nak raya.
.Abang dah belikan baju kat mak cantikkan??
Mak senyum jer…
Mak
Lagi 2 hari nak raya ni mak…
Pagi tu adik mintak resepi nak buat rending tok kat mak
Sebab mak suruh adik masakkan??
Tapi malam tu mak sesak nafas
Abang cepat2 bawak mak gi hospital
Mak..
Sekali lagi jantung anak mak terhenti seketika
Kali ni hati adik macm dihiris2
Bila doctor cakap paru2 mak di jangkiti kuman
Hampir 80% dan peluang tuk hidup amat tipis
Mak..
Ni malam raya …mlm ni adik tak tido ngan mak yer
Adik balik nak buat rendang mak..
Malam ni kak chik jaga mak yer..
Subuh sok adik datang bawak rendang
Adik datang mcm mana mak dtg antar susu kat adik dulu..
Mak..
Ari ni kita raya mak senyum jer..
Mak suka yer anak2 mak ada kat mak
Adik suap mak rendang adik masakT
api mak ckp tak rasa apa pun
Adik tau mak dah tak ada deria rasa
Mak sekarang keadaan mak makin lemah
Adik beraya ngan mak atas katil hospital
Mak igt tak adik mintak ampun ngan mak
Adik mintak mak ampunkan segala dosa adik
Dan mintak halalkan mkn minum adik
Tapi mak kata adik tak da dosa ngan mak
Iskk..iskk adik terharu betul masa tue
Pastu mak ckap mak HALALkan susu yg mak
Berikan pada adik
Ya allah masa tu hati adik hancur berkecai
Adik peluk mak sampai tak nak lepas kan mak..
Mak
Hari dah malam ni nak masuk ari ke-4 kita raya
Malam ni adik tido ngan mak kan ??
Malam ni adik nak peluk mak..
Tapi taku nurse marah adik baring atas katil mak..
Tapi tak per la adik peluk tangan mak jer…
Tapi mak senyum jer...
Mak..
Malam tue mak tido lmbt mak kata mak tak boleh tido
Adik teman mak kan ??
Mak pesan kat adik supaya adik jaga kandungan tue..
Mak suruh nanti asuh anak sebaik mungkin
Mak suruh adik janji yang adik akan susukan anak adik
Mak cakap jgn bg susu lembu…
Mak suruh adik
Janji ngan mak kan ???
Mak igt tak??
Mak
Hari dah pagi nie.. nape mak tak bukak mata lg??
Bila adik panggil lemah jer mak bukak mata
Adik panggil doctor
Doctor cakap PLS PREPARE….
Mak jangan tinggal kan adik!!!!!!
Mak…
Hari nak malam nie…
Keadaan mak semakin nazak
Kami bawak mak balik umah
Mak tau tak
Ms dlm perjalanan nak balik tu adik bwk keta
Dlm keadaan separuh sedar..
Kenangan bersama berputar dlm kepala niA
ir mata tak mampu nak tahan
Mak..
Sampai di umah mak kuar dr ambulans..
Mak
kami letak atas tilam..S
esudah nya nurse tanggalkan oksigen
Mak tgk anak2 & bapak
Tak sampai 10 minit…..
pukul 10.05mlm
Isk…isk.. mak TINGGALKAN KAMI..
Mak ...
Jam 11.30 tgh hari mak dimandikan
Anak2 mak yang mandikan mak
Mak mesti rasa bertapa lembut nya kami gosok badan mak kan ..
Adik gosok kaki ngan tangan mak…
mak nmpk kan ??
Lepas tu mak di kapan kan ..dan di bawa ke masjid tuk disembahyangkan
Mak ..
Mak tau tak abang yang jadi imam solat jenazah mak utk mak..
Mak mesti tau kan …
Mak
Malam tu adik kemaskan barang mak
Adik
Nampak sepucuk surat ..
Rupa nya surat mak kepada anak2 mak...
Mak cakap mak maaf kan semua anak2 mak
Mak HALAL kan susu yg mengalir dlm tubuh
Semua anak2 mak..
Mak pesan bagi susu badan kat cucu dia
Isk..isk masa tu nyah menangis teruk
Mak..
Sejak ari tu mmg kami adik beradik
Mmg berjanji akan bg susu badan kat anak2 kami
Akan kami jaga anak kami mcm mak jaga kami..
Mak..Selepas mak pergi mak dapat 4 cucu sekali gus.
.Mak tau tak…adik dapat anak lelaki
Kalo mak ada mesti mak suka kan ??
Adik nama kan cucu mak MUHAMMAD DANISHMAk..
Adik kotakan janji adik pada mak Adik susukan Danish mak.
.Tapi Danish suka guna botol la mak
Tapi susu nya tetap susu adik
Mak jangan risau yer..Kalau dulu mak boleh bg susu mak dlm tiub
Kenapa adik tak boleh bagi susu adik dlm botol kan ??
Adik tak nak MALAS mcm nyah dulu..
Mak tau tak sekarang dari empat ,tiga cucu baru mak tue
Sepenuhnya menyusu badan…
Anak kak chik tue campur sebab kak chik ada masalah skit
Tapi kak chik pon tgh usahakan jugak
Mak..
Adik tak sempat belajar ngan mak pasal penyusuan nie
Adik belajar ngan FORUM RATU HATI...
Mak tentu bangga kalo adik cerita kat mak pasal susu ibu nie’
Tapi mak..
adik tak sempat nak cerita kat mak..
Mak tau tak kat forum nie ramai pejuang spt mak
Pejuang utk kekalkan anak2 mereka sentiasa sihat.
.Mcm mak berjuang untuk susukan adik dulu..
Mak…
Cukuplah sampai disini dulu..
Nanti kawan2 kat forum nie sedih pulak..
Adik tak nak diorang sedih…
Adik diorang baca cerita mak ni sbg pembakar semangat
Untuk menyusu anak mereka..
Mak..
Mak jangan mara yer adik cerita kat forum nie..
Adik nak share pengalaman mak pada semua kaum ibu
Supaya menjadi renungan…Mak..Adik nak mak tau..yg ketika ini perasaan rindu tu
Semakin menebal sehingga menusuk2 hati nie
Terasa sakit nya mak..kerana menanggung rindu
Tapi yg adik mampu hanya sedekah al fatihah jer..
Adik berenti dulu yer mak… ASSALAMUALAIKUM

p/s : sambil mengedit story ni, air mataku menitik.. Adakah aku mampu menjadi sepertinya ? Adakah aku tegar untuk menyusukan anak ku dengan sepenuh hatiku ? Ya Allah, permudahkan hambamu ini untuk terus menyusukan anaknya selagi ada daya yang Kau berikan.. Aminnn